Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Celozrnný koláč se špenátem a brokolicí

4. února 2018 v 21:46 | Karin |  Slané pečení a knedlíky
V neděli se často peče. Nějaká ta bábovka, štrůdl, koláč nebo jiná dobrota ke kafíčku ... pro návštěvu ... a když návštěva nepříjde, tak to sníme sami :-) Já překvapivě moc na sladké nejsem, ale dneska jsem taky pekla. Jelikož mi z celozrnných koleček se slaným karamelem zbyla celozrnná mouka a v lednici máme spoustu zelené zeleniny, řekla jsem si, že upeču něco jako zdravý koláč ;-) Trošku jsem se bála, aby nebyl moc křehký a křupavý a nedrobil se, protože z celozrnné mouky jsem koláč ještě nepekla, ale povedlo se. A vůbec nevadí, že nepřišla návštěva, jelikož si ho taky sníme sami :-) Koláč je výborný, vláčný a skvěle si notuje se skleničkou bílého vína ... výborně se hodí na svačinu, k večeři nebo k posezení s přáteli právě k té skleničce. Ať se vám taky podaří!


Co budete potřebovat na formu velikosti cca 28cm:
Na těsto: 15Og celozrnné mouky, 120g másla, větší špetka soli a několik lžic ledové vody
Na náplň: Dvě cibule, několik růžiček brokolice, hrst hrášku, pět kostek mraženého sekaného špenátu,
stroužek česneku, tři vejce, čtyři lžíce bílého jogurtu (neslazený, třeba hollandia), 50g strouhaného čedaru

Jak na to:
Připravte si těsto, klidně i den předem. Prosejte mouku, přidejte na kousky nakrájené máslo, sůl a vodu a zpracujte na kompaktní hladké těsto. Jak radí i Markétka z kitchenette, máslo v těstě nemusíte rozpracovat úplně do ztracena. Je dobré, když v těstě zůstanou malé kousky, jakoby plátky, másla. Těsto nechte v lednici odpočinout aspoň hodinu nebo ideálně přes noc. Já to nikdy přes noc nezvládnu, takže hodina stačí. Troubu předehřejte na 190°C. Odpočaté těsto vyválejte do kruhu o něco většího než je forma, přemístěte pomocí válečku do formy a na dně propíchejte vidličkou, zatěžte fazolemi na pečení nebo pravými a dejte péct na cca 7 minut. Poté vytáhněte, odstraňte fazole, přidejte náplň a dopečte ještě cca 10 minut, nebo dokud povrch mírně nezezlátne.
Na náplň si nejprve připravte cibulovo špenátový základ. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, špenát posekejte, česnek nakrájejte na plátky. Rozehřejte pánev a na oleji osmahněte cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte špenát a česnek a společně cca 10 minut opékejte / duste. Osolte a opepřete a pokud je směs moc hustá, přilejte cca půl panáka smetany, promíchejte a nechte prohřát. Ochutnejte a pokud je špenát ochucený, jak máte rádi, odstavte směs z ohně a nechejte odpočívat. Uvařte brokolici do poloměkka a nakrájejte ji na plátky. Vajíčka prošlehejte vidličkou spolu s jogurtem.
Na předpečený korpus naneste špenátovou směs (jako vidíte na obrázku), posypejte půlkou sýra, zalejte vajíčky s jogurtem a vidličkou rovnoměrně rozprostřete, na směs naskládejte brokolici a do volných míst nasypejte kuličky hrášku. Vše posypejte zbytkem sýra a dejte péct, dokud směs lehce nezezlátne. Podávejte s bílým vínem nebo lehkým suchým ciderem. Dobrou chuť.






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Gondy Gondy | 19. března 2018 v 8:23 | Reagovat

Překlady italštiny v Praze- právní i jiné překlady a tlumočení-

http://verni.cz/preklady-italstiny-v-praze-verni-cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama