Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Srnčí ragú a domácí tagliatelle

12. února 2017 v 17:03 | Karin |  Carne (maso)

Tento recept rozhodně nepatří mezi mé obvyklé rychlovky. Je to jejich pravý opak. A je to velká dobrota. Srnčí nebo zaječí ragú s těstovinami si dávám vždy v mé oblíbené útulné restauraci v severní Itálii, kam jezdíme na lyže. Je to úžasný, vydatný pokrm, k němuž se hodí praskající oheň v krbu a sklenice červeného vína. Já jsem ho dnes uvařila jako nedělní oběd. U plotny jsem strávila skoro čtyři hodiny, protože jsem vařila i vývar a chystala domácí těstoviny a moc jsem si to užila. Abyste si to mohli taky užít, přidávám recept.

Co budete potřebovat na čtyři až pět porcí:
650g srnčího masa zbaveného blán (já použila hřbet), tři mrkve, čtyři řapíky celeru, jedna petržel, dvě cibule
Pět stroužků česneku, tři bobkové listy, pět kuliček nového koření, cca deset kuliček pepře, plechovka drcených rajčat
Sůl, olivový olej, horká voda nebo vývar na podlití, těstoviny a parmazán k podávání

Jak na to:
Maso odblaňte a očistěte, opláchněte a promíchejte s prolisovaným česnekem a velkou špetkou čerstvě namletého pepře. Nechte aspoň půl hodiny odležet. Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na drobné kousky (jako na obrázku). Ve velkém hrnci rozpalte olej a vhoďte zeleninu, opékejte vše společně aspoň patnáct minut (jde o základ většiny italských omáček, polévek a ragú, tzv. soffritto - už jsem o něm psala v receptu na minestrone). Maso nakrájejte na kostky a přihoďte jej do hrnce k zelenině, opečte ze všech stran, přihoďte všechno koření, osolte, zalejte cca 2dcl vývaru a pomalu na mírném ohni duste pod poklicí. Čím déle ragú dusíte, tím je lepší. Cílem je, aby se všechna zelenina rozpadla a maso krásně změklo. Já jsem ragú připravovala tři hodiny. Ragú průběžně hlídejte, promíchávejte a podlévejte vývarem (můžete přidat i deci červéného vína, s nímž budete jídlo podávat). Zhruba v polovině doby vaření přidejte rajčata z plechovky, promíchejte a opět duste. Na závěr z ragú vylovte koření a pokud je potřeba, dosolte. Můžete přidat i špetku chilli, aby bylo jídlo ostřejší. Těstoviny smíchejte s ragú, aby se pěkně obalily omáčkou a podávejte posypané parmezánem. Věřím, že si pochutnáte.






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alyssa K. Alyssa K. | Web | 28. března 2017 v 17:51 | Reagovat

Dobrý recept. Moje dcera Anna byla nadšená.

2 Karin Karin | 19. června 2017 v 23:23 | Reagovat

[1]: to jsem ráda. Díky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama