Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Kaštanová polévka

8. ledna 2017 v 17:08 | Karin |  Polévky

Zbožňuju pečené kaštany. Když se na podzim objeví v obchodech, hned si domů nosím plné pytlíky a peču si je večer k televizi. Letos jsme dokonce díky kamarádce Janě našli kaštanový les kousek od Prahy za Lovosicemi a nasbírali jsme si plnou tašku. Byl to krásný podzimní výlet. Z kaštanů lze ale připravit spoustu jiných dobrot kromě toho, že si je upečete. Loni v prosinci jsem na školení v Berlíně vyzkoušela kaštanový krém. Je to velmi lahodná, jemná polévka, která lehce připomíná svíčkovou omáčku. Nejlepší je s kapkou smetany a domácími krutony z tmavého chleba. Připravte si taky tuhle zimní delikatesu.


Co budete potřebovat na 4 porce:
Asi 20 velkých kaštanů, dva velké řapíky celeru, jednu cibuli, tmavý chléb na krutony
Sůl, pepř, majoránku, muškátový oříšek, smetanu, 0,5l vývaru

Jak na to:
Kaštany nařízněte do kříže (přiložte ostří nože a rukou bouchněte až prorazíte slupku) a dejte je vařit na cca 20 minut (můžete je i upéct, polévka bude mít výraznější chuť). Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno, řapíky celeru také nakrájejte na kousky. Uvařené kaštany slijte, přendejte je do utěrky a pořádně pomačkejte, aby slupka popraskala a dobře se loupaly. Až trochu zchladnou, oloupejte je (nenechte je ale úplně vychladnout, loupaly by se špatně). Oloupané kaštany nakrájejte na kousky. Na oleji opečte cibuli a celer až vše hezky změkne, poté přihoďte kaštany, osolte a opepřete, přidejte majoránku (velkou špetku) a vše promíchejte a ještě několik minut opékejte. Zalejte vývarem nebo horkou vodou, aby bylo vše sotva ponořené a povařte společně aspoň 15 minut. Poté polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem a opečte si krutony. Polévku vraťte na oheň, párkrát strouhněte muškátový oříšek, přidejte malého panáka smetany a osolte nebo opepřete dle chuti. Podávejte s krutony. Dobrou chuť.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mirka Mirka | Web | 9. ledna 2017 v 10:39 | Reagovat

Tak tohle je veliký překvapení, o polévce jsem slyšela a konečně mám vyzkoušený recept. Moc díky!

2 Karin Karin | 15. ledna 2017 v 18:46 | Reagovat

[1]: Tak ať se podaří! Je to lahůdka 👌😉

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama