Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Domácí sušená rajčata

16. října 2016 v 20:23 | Karin |  Snídaně, předkrmy a chuťovky

Každý rok si vozím přebytky skleníkových výpěstků táty do Prahy a připravuji z nich rajčatový salát, omáčku na těstoviny a caprese. Letos jsem vyfasovala i kyblík rajčat od babičky a tolik omáčky ani salátů nebylo v naší moci sníst, takže jsem se rozhodla, že si připravím domácí sušená rajčata. Teď na podzim se mi skvěle hodí do těstovin, salátů i ke grilovaným sýrům. Jak na to? Není to nic složitého, ale zabere to docela dost času. Takže hurá do toho.



Co budete potřebovat:
Voňavá rajčata (klidně i ta zralejší), olivový olej, bazalku, tymián, vločkovou sůl, několik stroužků česneku.

Jak na to:
Rajčata nakrájejte na zhruba stejně velké kousky - menší rajčata na poloviny a větí na třetiny, nezapomeňte je zbavit bubáků. Rozhodně nedoporučuju krájet na osminky, jelikož nejtenčí část rajčete se takto připeče a ta tlustější ještě nebude usušená (vím, o čem mluvím :-). Bylinky si nasekejte na drobno. Rajčata naskládejte na plech vyložený pečícím papírem, pořádně je osolte a zakápněte olivovým olejem. Dejte do trouby vyhřáté na 120°C a sušte pomalu cca čtyři hodiny. Správně usušená rajčata jsou pružná, vláčná, ale bez tekutiny, takže ne mokrá. Zhruba dvacet minut před koncem posypejte rajčata bylinkami, aby je pěkně ovoněly. Bylinky nepřidávejte už na začátku, protože by se za čtyři hodiny spálily a rajčatům by spíše učkodily. Hotová rajčata nechte vychladnout a pokud je rovnou nesníte, můžete si je uskladnit v olivovém oleji. Rajčata skládejte do čistých sklenic, proložte je bazalkou, plátky nebo celými stroužky česneku, tymiánem a klidně i kapary. Poté zalijte olivovým olejem, aby bylo vše ponořené. Skladujte v lednici, olej je dobrý konzervant, takže rajčata vydrží i několik měsíců. Olej z rajčat můžete použít do salátů, na vaření nebo do hotových těstovin, bude krásně voňavý a ochucený bylinkami, rajčaty a česnekem. Ať se to podaří!




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dáša Dáša | Web | 17. října 2016 v 8:19 | Reagovat

Sušená rajčata jsou úžasná, miluju je a celá rodina. Ty zd evypadají super, mám na ně chuť.

2 Karin Osinová Karin Osinová | 31. října 2016 v 20:23 | Reagovat

[1]: Moc děkuji! Je to opravdu delikatesa a stojí za to si připravit vlastní ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama