Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Těstoviny se zeleným chřestem a smetanovou omáčkou s parmazánem

8. května 2016 v 20:24 | Karin |  Těstoviny

Včera proběhly chřestové slavnosti v Hostíně u Vojkovic a já jsem si přivezla dvě kila bílého i zeleného chřestu. Dnešní nedělní menu se tudíž neslo ve znamení chřestu a o recepty se s Vámi rozhodně podělím. Bílý chřest jsem proměnila v krémovou polévku s pošírovaným vejcem a domácímí krutony a zelený jsem s pomocí italské smetany, lahodných těstovin, čerstvého pepře a pořádné hromady parmazánu servírovala jako naprosto delikátní hlavní jídlo. Dokonce ani manželovi nevadilo, že se nepodávalo maso :-) Těžko říct, co bylo lepší, každopádně oba pokrmy byly úžasné! Ať žije jaro! Ať žije chřest!



Ještě než se pustím do receptu, ráda bych se podělila o několik mých postřehů ohledně českého chřestu. Ačkoliv to může být překvapivé, konzumace chřestu má u nás v Česku už hodně dlouhou tradici. Ta byla za socialismu utlumena, ale chřest si na štěstí cestu na české stoly opět našel. Pro jeho pěstování jsou nejlepší podmínky v lehkých, písčitých půdách, které najdete právě na Mělnicku a v Evropě i celém světě se již dlouho ví, že český chřest patří chuťově i kvalitativně k těm nejlepším. V devadesátých letech se dokonce téměř celá produkce vyvážela do Německa a Holandska, kde v konzumaci této křupavé jarní lahůdky vedou. Aktuálně se chřest pomalu vrací i do českých restaurací a domovů a já jsem za to moc ráda. Chřest je totiž nejen vynikající lahůdka, ale taky velmi zdravá zelenina. Obsahuje velké množství vitamínů, zinku, kyseliny listové a dalších prospěšných látek. Takže hurá do Hostína nebo do obchodu na nákup a připravte si taky nějakou chřestovou dobrotu.

A teď ten slíbený recept. Na dvě až tři porce budete potřebovat:
300g zeleného chřestu, malou krabičku italské smetany, dvě jarní cibulky, hrst zeleného hrášku
Tři hrsti strouhaného parmezánu, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej, špagety nebo jiné dlouhé těstoviny


Jak na to?
Do hrnce dejte vařit osolenou vodu. Chřest očištěte podle návodu v tomto článku. Cibulku omyjte a nakrájejte na jemno. Nastrouhejte si pěknou hromádku parmazánu. Do vroucí osolené vody dejte na cca 3 minuty chřest a poté ho rychle vylovte a přesuňte do ledové vody, aby neztratil barvu. Do vody dejte vařit těstoviny. Na velkou pánev šplíchněte olej a pomalu osmahněte cibulku. Než cibulka zesklovatí, nakrájejte chřest na menší kousky, které přidejte na pánev k cibuli, vše pořádně osolte a opepřete a chvíli nechte společně opékat. Poté přidejte italskou hustou smetanu (asi Vám v krabiččce trocha zbyde), naběračku vody z těstovin a míchejte, dokud nevznikne hustá smetanová omáčka. Poté přidejte velkou hrst parmazánu a hrášek. Pokud je omáčka moc hustá, přidejte ještě vodu z těstovin. Na závěr do pánve přidejte i samotné těstoviny opět s trochou vody a vše proházejte. Servírujte zakápnuté olivovým olejem a hojně posypané parmazánem a čerstvým pepřem.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Monika Monika | 8. května 2016 v 23:28 | Reagovat

Nádhera! A závidím ten servis :))

2 Karin Osinová Karin Osinová | 14. května 2016 v 7:58 | Reagovat

[1]: díky! Servis z jednoho Provence obchůdku v Opavě.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama