Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Krém z bílého chřestu se zastřeným vejcem, hráškem a pažitkou

15. května 2016 v 18:53 | Karin |  Polévky

Polévku z bílého chřestu už na blogu mám. Základní ingredience - čerstvý bílý chřest - je tedy stejná, ale tato verze polévky je díky pošírovanému vajíčku a hrášku sytější a díky pažitce štiplavější. Když přidáte ještě krutonky nebo opečená kolečka hosuky, můžete si polévku klidně připravit jako lehký oběd nebo večeři. K tomu ještě hrst čerstvých jarních bylinek a na talíři máte jarní vitamínovou bombu. Jako dobrý nápad na obměnu si v polévce umím představit i kousek uzeného lososa nebo plátek dobré, křupavé slaniny.


Co budete potřebovat na dvě až tři větší porce:
500g čerstvého křupavého bílého chřestu, vajíčka dle počtu osob, tři jarní cibulky, stroužek česneku
Vélká hrst čerstvě vyloupaného hrášku a hrst nasekané pažitky, sůl, pepř, houska na krutony,
0,5l zeleninového nebo chřestového vývaru, dvě lžíce smetany, ocet
Svazeček bylinek - petrželka, pažitka, řapík celeru, aj.


Jak na to:
Chřest si omyjte a oloupejte škrabkou (postačí ta na brambory) po celé délce, abyste se zbavili nepříjemných vláken, konce seřízněte. Že máte chřest správně seříznutý a oloupaný poznáte tak, že když se do něj zakousnete, neucítíte žádná vlákna, která by Vám ulpěla mezi zuby. Očištěný chřest nakrájejte na cca 2cm kousky. Cibulku očištěte a nakrájejte na drobno, česnek na plátky. Rozehřejte hrnec a přidejte do něj olej nebo přepuštěné máslo a osmahněte na něm zlehka cibulku. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte chřest, většinu hrášku, česnek a svazek bylinek, pořádně osolte a opepřete a několik minut vše opékejte. Poté zalejte vývarem a pomalu vařte, dokud chřest nezměkne. Poté vytáhněte svazek bylinek, vyhodte ho a polévku rozmixujte do hladka. Pokud by byla moc hustá a špatně se mixovala, přilejte ještě vývar nebo horkou vodu. Polévku vraťte na plotnu a dochuťte smetanou, solí, pepřem a případně kapkou citronové šťávy a muškátovým oříškem.


Zastřená vejce si připravte v průběhu vaření polévky anebo na závěr. Budete potřebovat hrnec o objemu 1,5l plný vroucí vody, do které přidejte lžičku soli a cca 3 lžíce octa. Jakmile se voda vaří, uberte trochu teplotu, ve vodě vytvořte pomocí lžíce pomalejší vír a do něj rozklepněte vajíčko. Bílek by se měl sám omotat kolem žloutku, ale klidně tomu pomožte trošku sami pomocí lžíce, tzn. bílek jakoby přehazujte přes žloutek. Pokud se Vám to úplně nepodaří, nesmutněte, i tak to bude dobré. Každé vajíčko vařte zvlášť po dobu 2 - 4 minut. Dobu si zvolte podle toho, jak hodně chete tekutý žoutek. Vejce vylovte pomocí děrované lžíce nebo odpěňovačky.

Polévku servírujte v hlubokém talíři, do středu umístěte vajíčko, žloutek nařízněte nožem a polévku posypejte pažitkou a čerstvým hráškem. Ať se podaří a dobrou chuť.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama