Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Mrkvový krém se zázvorem

6. března 2016 v 11:42 | Karin |  Polévky

Chvílemi to venku vypadá, že už je tady jaro, ale tento týden nám zase nasněžilo (dokonce i v Praze :-) a dneska je něco málo nad nulou. Chce to tedy nějaký nový recept na polévku plnou vitamínů, která navíc zahřeje. Mohlo by se zdát, že už tady mám skoro všechny možné husté polévky i vývary, ale zdaleka tomu tak není. Mrkvový krém je velká dobrota, která mi tady ještě chybí. A nebojte se, není tak sladký, jak by se mohlo zdát. Každopádně, aby byl opravdu dobrý, kupte si pěknou mrkev ve svazku i s natí, ideálně někde od farmáře. Rozhodně nepoužívejte mraženou mrkev. Krásnou neděli a svěží březen Vám přeji!



Ingredience na čtyři porce:
Svazek mrkve (asi 5 větších mrkví), menší kousek zázvoru, jedna střední cibule, dva řapíky celeru, stroužek česneku
Majoránka, sůl, pepř, olivový olej, kmín, muškátový oříšek, půlka citronu

Postup:
Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka, cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno, řapíky opláchněte a překrojte na třetiny, česnek oloupejte a nechte vcelku, zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky (zázvoru stačí menší kousek, aby nepřerazil chuť mrkve). V hrnci nechte na oleji nebo přepuštěném másle zesklovatět cibuli a poté přisypejte mrkev a pomalu ji necelých deset minut opékejte. Přidejte celý stroužek česneku, celer, dvě velké špetky majoránky, jednu špetku kmínu, několik kapek citrónové šťávy, sůl a pepř a ještě chvíli opékejte. Poté zalejte horkou vodou, aby byla všechna zelenina sotva ponořená a pomalu vařte, dokud mrkev nezměkne (10-15 minut) a na posledních několik minut přihoďte zázvor a společně vařte ještě cca pět minut. Když je mrkev hezky měkká, vylovte česnek a celer a polévku rozmixujte do hladka. Pokud je polévka moc hustá, přidejte trochu vody. Vraťte na sporák a dochuťte muškátovým oříškem, solí a citrónovou šťávou. Nechte několik vteřin probublat. Polévku servírujte s několika kapkami dobrého olivového oleje a tenkými plátky mrkve (stačí několikrát přejet mrkev škrabkou). Pokud chcete polévku skutečně pikantní, přidejte ještě několik vloček chilli. Já jsem nezapomněla domácí chlebové krutony. Dobrou chuť.

Tip na obměnu: polévka bude chutnější, když místo vody použijete zeleninový nebo drůbeží vývar a ke konci přidáte skleničku smetany na vaření ;-)




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama