Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Polévka z černých fazolí

20. prosince 2015 v 18:28 | Karin |  Polévky
Vánoce se rychle blíží, cukroví napečeno (něco i skoro snězeno) a protože recept na kapra nebo bramborový salát se mi přidávat nechce, jelikož si to stejně každý dělá po svém, rozhodla jsem se, že přidám recept na další výbornou fazolovou polévku. A proč fazolovou? Když jsem se vyptávala kamarádů a známých na jejich štědrovečerní menu, zjistila jsem, že většina z nich nevaří klasický rybí vývar, ale servírují různé druhy luštěninových polévek - čočkovou, hrachovou nebo právě fazolovou. Takže proto fazolová.


Ingredience:
Dva střední hrnky malých černých fazolí, dvě střední mrkve, jedna petržel a kousek celeru
Dvě dobré klobásy, jedna cibule, dva stroužky česneku, dva bobkové listy,
Tři kuličky nového koření, pět kuliček pepře, sůl, lžička sladké papriky, špetka majoránky

Postup:
Fazole si přes noc namočte do studené vody. Druhý den si očistěte zeleninu, nakrájejte ji na několik kusů, česnek nechte vcelku, cibuli nakrájejte na jemno a klobásu na půlkolečka. Dejte vařit fazole, přihoďte k nim nové koření, pepř, bobkový list, kořenovou zeleinu a česnek a vařte dokud fazole nezměknou, průběžně sbírejte pěnu a dávejte pozor, aby se voda nevyvařila. Na pánvi si rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibulku, poté přidejte klobásu a opečte ji společně s cibulkou, jak máte rádi (já opékám skoro do zlatova). Z polévky vylovte koření, mrkev nakrájejte na kolečka a vraťte do polévky, uvařený česnek v polévce rozmačkejte a pokud ji chcete mít více zahuštěnou, rozmixujte cca hrnek polévky s uvařenou petrželí, celerem a fazolemi z polévky a směs vmíchejte zpět do polévky (není nutné vše, záleží na hustotě). Polévku osolte a opepřte a přidejte lžičku sladké papriky a cibuli s klobásou a nechcte ještě společně krátce povařit. Pokud to máte rádi, dochuťte na závěr ještě citrónovou šťávou nebo octem (já přidávám pár kapek citrónu). Podávejte jen tak nebo s čerstvým chlebem. Dobrou chuť a krásné Vánoce!!!


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama