Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Srnčí guláš

30. října 2015 v 22:20 | Karin |  Carne (maso)
Kořenová zelenina, dýně, ořechy, kaštany, víno, to všechno jsou podzimní záležitosti. Pro mě je klasickou podzimní a vlastně i zimní záležitostí jednoznačně také zvěřina. Paštiky a terínky, pečeně, steaky a guláše. Kolega z práce ve volném čase trochu nimrodí a je ták hodný, že mi většinou nějaký ten kousek masa přinese. A tak se mi v mrazáku objevila srnčí kýta a já se o víkendu rozhodla, že udělám srnčí, aspoň čtyři hodiny tažený guláš. K tomu se podával čerstvý chleba a po guláši se jenom zaprášilo. Na štěstí jsem svoji porci stihla vyfotit, takže se s Vámi ráda podělím i o recept. A pokud by se Vám zdálo, že to není ani trochu italské vězte, že zveřina je minimálně na severu v alpských oblastech tradiční pochoutkou. Podává se s polentou nebo pečivem a je to taky velká dobrota.


Ingredience na guláš pro 4 - 6 osob:
800g srnčího masa (já měla celou kýtu), tři větší cibule, čtyři stroužky česneku, mletá sladká paprika
Nové koření, bobkový list, kuličky pepře, chilli paprička, 3 - 4 krajíce dobrého chleba (klidně staršího), sůl
Cca 0,75 - 1l vývaru (ideálně hovězího), rajčatová passata, celý kmín, olej dle preferencí

Jak na to:
Maso pořádně odblaňte, aby na něm nezůstaly žádné blány, šlachy, kousky tuku a nakrájejte ho na větší kostky. Cibuli nakrájejte na drobno a česnek na plátky, chilli papričku nasekejte na jemno (můžete ji zbavit semínek). Do rozehřátého velkého hrnce nalejte olej a nechte na něm opéct cibuli (ne úplně do hněda), poté vhoďte maso a ze všech stran ho opečte. Přidejte 3-4 bobkové listy, 5-7 kuliček nového koření a o něco více pepře (přesně to nikdy nepočítám), česnek, dvě větší špetky kmínu a vše pěkně s masem orestujte. Následně zasypejte 3-4 lžičkami sladké mleté papriky, osolte a opět promíchejte a ještě několik minut vše opékejte (směs se nesmí připalovat). Podlejte vývarem, přidejte cca 2dcl rajčatové passaty (ne protlak prosím), promíchejte, přiklopte poklicí, uberte oheň a nechte pomalu probublávat, dokud maso úplně nezměkne. Průběžně promíchejte a podlévejte vývarem. Já jsem guláš nechala táhnout skoro čtyři hodiny. Na závěr je potřeba guláš zahustit a dochutit. Nejlepší je podle mě guláš zahuštěný nikoliv moukou, ale chlebem (tzn. upečenou moukou). Krajíce chleba rozdrobte na kousíčky a postupně je do guláše vmíchávejte, aby se rozvařily. Guláš bude pomalu houstnout, trvá to ještě alespoň dvacet minut než se chleba úplně rozvaří. S prvními drobky chleba přihoďte i nasekanou chilli papričku (nemusíte celou, dle chuti a pálivosti papričky), guláš tak bude mít lehce pikantní chuť. Pokud byste papričku hodili do guláše už v počátku s kořením, mohla by z něj být velmi ohnivá záležitost, protože by se chilli pěkně rozvařilo a rozleželo celým gulášem. Přihazujte tedy po troškách a spíše až na konec. Zahuštěný guláš promíchejte, vylovte koření (já to nedělám), ochutnejte a pokud je potřeba dosolte a opepřete. Já guláš postupně lehce dochucuji již v průběhu vaření, vždy promíchám, ochutnám a lehce přisolím nebo doleju vývar, případně trochu passaty. V závěru už jen zahustím chlebem. Přeji ať se Vám povede a všem chutná. Každopádně základem je dobře odblaněné maso a dlouhá doba vaření, aby se chutě propojily. Podávejte s chlebem a na jemno nakrájenou cibulkou. Dobrou chuť.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama