Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Polévka z pečené máslové dýně

18. září 2015 v 17:40 | Karin |  Polévky
Minulý týden to vypadalo, že už přišel podzim. Sice ještě nepadají kaštany ani ořechy, ale v každé vinárně mají burčák, po republice probíhají vinobraní, v obchodech mají podzimní dýňovou výzdobu, pomalu se vybarvuje listí na stromech a venku je moc příjemně. O víkendu u nás byli na návštěvu moji rodiče a dle jejich přání jsem v neděli vařila dýňovou polévku. Původně jsem chtěla udělat svou klasickou z hokaido dýně, ale sehnali jsme krásnou máslovou, takže jsem si řekla, že když už mám jinou dýni, vymyslím i jiný recept. Je trošku pracnější, ale výsledek za to stojí!

Co budete potřebovat:
Jednu střední máslovou dýni, tři stroužky česneku, jednu velkou bílou cibuli, několik větviček čerstvého rozmarýnu
Půlku červené chilli papričky (bez semínek), malý kousek zázvoru (dle chuti, ale je hodně výrazný, takže stačí kousek velikosti stroužku česneku), šťávu z třetiny citronu, 0,75l vývaru, housku na domácí krutony
Muškátový oříšek, smetanu, sůl, pepř a olivový olej k podávání

Postup:
Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky. Na rozdíl od hokaido se slupka máslové dýně nerozvaří, takže je lepší ji odstranit. Předehřejte si troubu na 180°C, rozpulte neoloupané stroužky česneku, natrhejte rozmarýn na kousky, vše smíchejte s kostkami dýně a přendejte na plech. Pošplíchejte olivovým olejem a pečte 30 - 40 minut, dokud dýně nezměkne. Mezitím si nakrájejte cibuli na jemno, oloupejte zázvor a chilli papričku nasekejte na drobno. Nakrájejte si pečivo na krutony a přidejte ho do trouby k dýni nebo osmahněte na pánvi. Nahřejte hrnec, šplíchněte do něj olej a pomalu osmahněte cibuli a chilli papričku a na kousky nakrájený zázvor. Přidejte upečenou dýni a česnek (ze slupky půjde hezky vymáčknout) a vše pár minut opékejte, zalejte půl litrem zeleninového nebo drůbežího vývaru a rozmixujte vše do hladka. Polévka bude hodně hustá, takže ještě přilejte vývar dle potřeby. Dochuťte citrónovou šťávou a muškátovým oříškem a podávejte s krutonky, smetanou, zakápnuté olivovým nebo dýňovým olejem (výborný je např. dýňový od Bohemia Olej). Dobrou chuť!




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama