Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Kuřecí vývar s mašličkami

19. července 2015 v 22:17 | Karin |  Polévky

Miluju polévky. Krémové, čiré, luštěninové, gulášovku, kulajdu, prostě téměř všechny. Všimli si toho i na internetovém knihkupectví MegaKnihy.cz, kde mě požádali o sepsání úvodníku pro sekci polévkových kuchařek. A právě díky tomuto knihkupectví se mi dostala do rukou také zajímavá polévková kuchařka z edice Apetit. Kuchařka mě velmi překvapila, jelikož v sobě ukrývá skutečně velké množství pěkných receptů na polévky všecho druhu a mnohem více.


Kniha je rozdělena do několika sekcí dle typů polévek - tradiční polévky, krémové polévky, cizokrajné, vývary, apod. Mimo základní recept a fotografii najdete u většiny receptů také nějaké vychytávky či tipy na vylepšení a v samotném závěru věnuje kuchařka celou kapitolu vývarům a všemu, co s nimi souvisí. Krok po kroku se můžete naučit vyrobit domácí nudle, játrové knedlíčky, svítek nebo třeba vaječnou sedlinku. Tato závěrečná kapitola mě skutečně nadchla a věřím, že i úplný začátečník s ní zvládne vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky naprosto bez problémů.

Spoustu polévek z kuchařky znám, často je i ve svojí variantě vařím a na řadu z nich naleznete recept i zde na blogu. V kuchřace jsem ale našla i řadu nových, inspirativních polévek (např. krémová bramborová s parmazánem), které se chystám rozhodně vyzkoušet, případně trochu poupravit podle mé chuti a zavést je do repertoáru svých polévek. Máte se tedy na co těšit. A pokud máte rádi polévky a hledáte inspiraci, knihu můžu rozhodně doporučit. Ideální mi přijde její mini verze, která nezabre moc místa.

Díky knize jsem si uvědomila, že na mém blogu chybí recept na jakýkoliv vývar, který je základem řady omáček a jiných polévek. A jelikož je dnes neděle, uvařila jsem oblíbený kuřecí vývar, který jsem zpestřila italskými mašličkami (místo nudlí). Recept a fotografie níže.



Ingredience na a 2l silného vývaru:
0,5kg kuřecích skeletů nebo křídel, já jsem dříve používala skelety, ale teď dávám přednost křídlům, nemusí se tolik čistit a je na nich spousta masa, dále si připravte zeleninu - dvě střední mrke, jedna petržel a půlka malého celeru, poměr oranžové a bílé zeleniny by měl být ideálně 50:50, dále jedna velká cibule, čtyři stroužky česneku, kousek poŕku (pokud máte) a následuje koření - 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, jeden bobkový list, sůl a potom česrtvé bylinky - libeček, celerová a petrželová nať - nemusí být, ale já mám ráda, když toho v hrnci probublává hodně :-)

Postup:
Nejprve si očistěte a omyjte maso a zeleninu, větší kusy zeleniny můžete překrojit na poloviny (celer, mrkev), cibuli nechávám vcelku a pokud chcete, nemusíte ji ani zbavovat veškerých slupek. Slupky polévce dodají pěknou barvu. Z masa odkrajuji přebytečnou kůži, aby polévka nebyla moc mastná. Nachystejte si velký hrnec a nyní máte dvě možnosti, jak postupovat.

První možností je, že hrnec naplníte studenou vodou, dáte na sporák, do vody dáte maso a pozvolna přivedete k varu, seberete pěnu, uberete oheň, přidáte bylinky, zeleninu a koření a necháte 2 - 3 hodiny táhnout a průběžně pořád sbíráte usazeniny nebo pěnu a pokud se vypaří hodně tekutiny, doléváte horkou vodu, aby bylo vše stále ponořené. Na pěnu je nejlepší děrovaná lžíce, tzv. odpěňovačka. Táhnout znamená, že polévka nesmí zběsile vařit, ale jen těsně pod bodem varu probublávat. To vám zajistí krásně čirý, nezakalený vývar. Pokud byste polévku vařili moc prudce a zakalila se vám, existuje celá řada rad - nejčastěji se používá bílek, který do polévky vylijete a až se srazí a natáhne do sebe "kal", vytáhnete ho odpěňovačkou. Druhá verze začíná tak, že prázdný hrenec postavíte na sporák a na sucho v něm opečete maso i zeleninu několik minut za všech stran. Chuť i barva potom bude intenzivnější. Následně zalejete studenou vodou, přivedete k varu, posbíráte pěnu, přidáte koření a bylinky a pokračujete dál jako u prvního postupu.

V závěru polévku sceďte do čistého hrnce přes husté sítko nebo plátno, oberte maso, přidejte ho do polévky a pokud to máte rádi, můžete nakrájet povařenou mrkev a petržel na kolečka či kostičky a přidat ji také do polévky. Šéfkuchaři ale většinou považují vyvařenou zeleninu za bezcenou, vyhodí ji a do polévky dají na cca 20 minut povařit čerstvou nastrouhanou zeleninu (mrkev, celer a petržel). Kuřecí vývar podávám tradičně s nudlemi a játrovými knedlíčky, posypaný čerstvou petrželovou natí. Ano, máme v něm všechno najednou, tak to znám od mala z domu a zbožňuju to. Místo nudlí však můžete použít kapání, strouhání, svítek nebo jiné dobroty. Na všechny tyto vychytávky najdete recept právě v kuchařce Apetitu. Ať se vývar podaří a přeji dobrou chuť!





 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Domča Domča | 1. února 2017 v 6:51 | Reagovat

Luxusní!! :-)

2 Karin Osinová Karin Osinová | 12. března 2017 v 19:06 | Reagovat

[1]: Díky Domčo! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama