Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Grilovaný kapr

16. června 2015 v 21:47 | Karin |  Ryby a mořské plody

Kapra si nejspíš všichni spojujeme se Štědrým dnem a Vánocemi, což si podle mě tahle výborná, česká ryba nezaslouží. Takže, zapomeňte na smaženého nebo pečeného kapra v trojobalu, případně kapra na černo a rybí polévku a zkuste si tuhle výbornou rybu připravit moderněji a hlavně zdravěji ... na grilu. Grilování kapra mě napadlo s prvními hezkými dny, když jsme si koupili nový gril a strejda přinesl čerstvě ulovené menší kapříky ze Slezské Harty. Takže hurá pro nějakou menší celou rybu nebo pro filety z kapra (v rybárně Vám určitě pár kapřích řízků prodají) a jdeme grilovat!

Co budete potřebovat:
Malého kapra (cca kilového) nebo 4 kapří řízky, ideálně bez šupin a kůže a ne z ocasní části (ta má nejvíce kostí)
Olivový olej, jeden citrón, velká hrst nasekané hladkolisté petrželky, sůl a pepř, vločky chilli nebo chilli sůl
Pro přílohu pěkné menší brambory, polníček, ředkvičky a malá rajčátka, ořechový olej, malá cuketa, jarní cibulka nebo pažitka



Postup:
Pro grilování jsou lepší menší ryby, které mají pevnější maso, klasický rybníkový tříkilový kapr by se Vám mohl rozpadat, ale pokud budete grilovat v balíčku z pečícího papíru nebo alobalu, tak to zvládnete i tak. Nejprve si připravte "marinádu" na kapra - smíchejte olivový olej s petrželkou, chilli vločkami a šťávou z půlky citrónu. Kapra opláchněte studenou vodou, osušte a potřete petrželkovo - chilli marinádou a nechte chvíli ležet. Mezitím oloupejte brambory, rozehřejte gril a omyjte si ingredience na salát. Aby se Vám kapr na gril nepřichitil, potřete gril trochou oleje a poté na středně rozehřátý gril naskládejte kapra a na půlky podélně rozkrojené malé cuketky (ty můžete předtím potřít česnekovým olejem) a grilujte z každé strany cca 4-6 minut (záleží na grilu), aby se vytvořila zlatavá mřížka a kapr se úplně propekl. V průběhu grilování můžete dokončit salát - ředkvičky nakrájejte na plátky, rajčátka na čtvrtky a smíchejte s polníčkem, zakápněte citrónovou šťávou a ořechovým olejem (výborný je např. Bohemia olej z vlašských ořechů), osolte a opepřete a proházejte. Hotového kapra osolte (skvělá je vločková sůl) a servírujte se salátem, grilovanou cuketou a pokud chcete, tak i s vařenými bramborami s cibulkou. Dobrou chuť!



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama