Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Vepřová panenka ála roastbeef s pečenými bramborami a smetanovou omáčkou

6. února 2015 v 7:57 | Karin |  Carne (maso)
Vepřová panenka neboli panenská svíčková je jedno z mých oblíbených mas. Nejraději ji připravuji jako minutkové medailonky, tzn. naloženou na cca 1,5 cm kolečka nakrájenou panenku naložím přes noc do oblíbené směsi z olivového oleje, citrónové šťávy a bylinek a poté je zprudka rychle z každé strany osmahnu, aby bylo maso uvnitř růžové, ale ne syrové (není to hovězí). Od té doby, co jsem si pořídila teploměr na maso, se dalším oblíbeným způsobem přípravy panenky stalo pečení vcelku, kterému předchází prudké osmahnutí na pánvi, aby se maso zatáhlo. No a tento recept patří právě do druhé verze přípravy vepřové panenky, kterou jsem poté nakrájela na tenké plátky ála roastbeef. Pokud nemáte teploměr, pusťte se do toho taky, poradím i Vám ...


Ingredience:
Jedna celá hezká vepřová panenka, olivový olej, půlka citronu
Oblíbené čerstvé bylinky (např. petrželka, bazalka, saturejka, rozmarýn, ...)
Sůl a čerstvě mletý pepř, smetana na vaření, čtyři větší brambory, jeden stroužek česneku, brusinky


Brambory a maso:
Maso očištěte a ideálně den předem ho naložte do lednice ve směsi olivového oleje, šťávy z citronu (2:1), pepře, prolisovaného česneku a nasekaných bylinek (já použila petrželku). Pokud to nezvládnete den předem, dejte mu aspoň hodinu, ale v tom případě ho nedávejte naložené do lednice, ale nechte v pokojové teplotě, lépe do sebe nasaje vůně. Dejte si předehřát troubu na 200°C. Oloupejte brambory a cca tři minuty je povařte v osolené vodě. Potom je nakrájejte na klínky, rozložte na plech, pošplíchejte olivovým olejem a dejte péct do vyhřáté trouby, dokud nezezlátnou jako na obrázku anebo, jak to máte rádi.

Maso:
Rozpalte velkou pánev, maso osuště papírovými utěrkami a zprudka jej ze všech stran osmahněte, uvnitř zůstane syrové a zvenku se zatáhne a udrží si šťávu. Maso potřete zbylou marinádou a dejte jej péct do trouby na cca 15 - 20 minut a po 10 minutách zkontrolujte teplotu uvnitř masa teploměrem. Aby byla panenka hezky růžová (tzn. ani suchá ani syrová), měla by být vnitřní teplota masa okolo 65°C. Po upečení nechte maso cca 5 minut venku odpočinout na talíři a mezitím ze zbytků výpeku v pekáči a na pánvi připravte omáčku. Pokud teploměr nemáte, nechte maso v troubě 20 minut, ale pamatujte, že každá trouba peče jinak a záleží na velikosti panenky, takže si tu svoji přesnou délku pečení budete muset vychytat.

Omáčka:
Výpek slijte na pánev, přidejte naběračku vývaru a nechte probublat, aby se všechny vypečené kousky pustily pánve (zdůrazňuji: slovo vypečené nerovná se spálené). Potom přilejte třetinu smetany a nechte zredukovat, dokud omáčka mírně nezhoustne. Ochutnejte a dochuťte solí, čerstvým pepřem, čerstvými bylinkami, které byly v marinádě a malou lžičkou brusinek. Promíchejte, ochutnejte a je-li to dle Vašich představ, přelijte do omáčníku.

Maso servírujte nakrájené na tenké plátky na prkýnku společně s omáčkou, brusinkami a pečenými bramborami. Vše na stůl rozložte hezky v mističkách ať si každý nabere, co se mu líbí. K jídlu se skvěle hodí jednoduchý listový salát jako ke štice nebo nakládaná červená řepa. Dobrou chuť.



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Veronika Veronika | Web | 13. dubna 2016 v 13:50 | Reagovat

Vepřovou panenku mám opravdu ráda, ale na jednom praseti jí moc není a tak se musí draze dokupovat. Ale biftečky si dám určitě hodně ráda.

2 Mr Prasnice Mr Prasnice | 9. května 2016 v 12:54 | Reagovat

:-!  ???  :D  [:tired:]  O_O  O_O  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama