Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Francouzská cibulačka

22. února 2015 v 10:43 | Karin |  Polévky
Polévky zbožňuju. Většinou dávám přednost spíše hustým polevkám a krémům a musím přiznat, že cibulačka nikdy k mým favoritům nepatřila. Znala jsem totiž jen takovou tu "českou" verzi, která vypadá jako vývar s vařenou cibulí. Nicméně, jakmile jsem ochutnala tuhle skvělou, hnědou, francouzskou cibulačku se sýrovým toastem v Imperialu, změnila jsem názor. Od té doby cibulačku vařím velmi ráda a nejčastěji, když přijede na návštěvu sestra Klára, která se po ní může utlouct. Pokud jste ji ještě nevařili nebo dokonce ani nejedli, uvařte si ji a věřím, že se tento recept zabydlí i ve vaší rodinné kuchařce.


Ingredience na čtyři porce:
Sedm velkých klasických cibulí (kulatá s hnědou slupkou), dva bobkové a šalvějové listy, tři kuličky nového koření
Kvalitní tmavý balsamikový ocet, 4 dcl suchého bílého vína (kvalitní víno, žádný krabicák)
Cca litr kuřecího nebo zeleninového vývaru, máslo, sůl a pepř, čtyři šikmá kolečka světlé bagety
10 dkg strouhaného sýra (správně má být gruyere, ale já používám goudu nebo jiný výraznější sýr)


O přípravě:
Oloupejte všechnu cibuli a nakrájejte ji na poloviny a poté na tenká půlkolečka. Bude jí pěkná hromada, ale správnou přípravou se Vám zredukuje na cca čtvrtinu. Ve větším kastrolu rozpusťte máslo a vhoďte do něj všechnu cibuli. Nepočítejte s tím, že cibuli pouze opečete za pár minut dohněda a bude hotovo. Na poctivou, hnědou cibulačku budete cibuli opékat minimálně hodinu. Nebojte se toho, není to složité a v průběhu si zvládnete třeba i obalit a upéct řízky a připravit bramborovou kaši.

Příprava polévky:
Cibuli v kastrolu opékejte a promíchávejte, nepřikrývejte pokličkou (cíl je opékat a ne dusit) a dávejte pozor, aby se nepřipálila. Po cca dvaceti minutách cibule hezky změkne a získá podobnou konzistenci jako když dusíte zelí. Přidejte bobkový list, rozmělněné lístky šalvěje a nové koření a promíchejte a dál opékejte. V průběhu opékání se vám cibule občas trochu připeče ke dnu, takže ji průběžně promíchávejte a přípečky odškrabávejte ode dne za pomocí balsamikového octa nebo vína, které k cibuli vždy přilejte a nechte odpařit (stačí vždy polévková lžíce). Pokud by se Vám cibule připékala moc a často, máte příliš vysokovu teplotu, takže ji stáhněte. Po hodině opékání přilejte k cibuli dvě deci vína a nechte odpopařit a postup zopakujte. Zaprašte cca lžící hladké mouky (já vždy přisypávám pomalu po kávových lžičkách a promíchávám, aby se nevytvořily hrudky), opepřete, osolte a zalejte polovinou vývaru a nechte ještě aspoň dvacet minut pomalu vařit, občas promíchejte. Po dvaceti minutách vylovte bobkový list a nové koření a polévku ochutnejte a podle potřeby ještě osolte, opepřete nebo přidejte lžičku balsamika. Pokud je příliš hustá, přilejte ještě vývar.

Toasty a servírování:
Krajíček nebo šikmé kolečko bagety pokapejte olivovým olejem nebo potřete máslem a nahoru navršte pořádnou hromádku nastrouhaného sýra. Pokud máte žáruvzdorné polévkové misky, nalejte do nich polívku nahoru dejte toast a dejte to celé do trouby pod gril, aby se sýr rozpustil a okraje bagety zezlátly. Pokud polévku servírujete v běžných talířích či polévkových miskách, upečte toasty pouze samotné na pekáčku s pečícím papírem a přendejte je do polévky před podáváním. Věřím, že si tuhle cibulačku zamilujete. Dobrou chuť.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama