Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Štika na rajčatech a oreganu

13. prosince 2014 v 23:50 | Karin |  Ryby a mořské plody
V našem oblíbeném rybářství na Vysočanské se nám poštěstilo koupit krásnou, skoro kilovou štiku. Musím ještě upřesnit, že nikoliv mraženou nebo chlazenou, ale živou, takže zaručeně čerstvou. Jelikož jsem ji chtěla upéct vcelku, nechala jsem si ji jen vykuchat, ale pokud byste chtěli, pan rybář Vám ji rád zbaví i šupin a kůže. A jak jsem ji pekla? Jelikož je štika dravá ryba, nejdete na internetu spoustu receptů na štiku na másle s majoránkou a podobné recepty. Já jsem ale zvolila středomořský způsob pečení, a to s rajčátky a spoustou sicilského oregana a solnými květy. Ke štice jsme měli pečené brambůrky, salát ze srdíček little gem a sklenici bíleho od Horta. Hm, hned by si to všechno dala znovu. Kupte si čerstvou rybu a upečte si taky.


Ingredience:
Jedna celá štika (cca 750g), 15 - 20 třešňových rajčátek, 4 stroužky česneku, cca 100ml olivového oleje,
Sušené oreganové květy a lístky (cca menší hrst), tři stonky čerstvého oregana, sůl a pepř

Postup:
Olej nalijte do skleničky, přidejte k němu prolisovaný česnek, špetku soli a pepře a vše společně promíchejte mašlovačkou. Můžete přidat i pár kapek citronu por vůni. Štiku propláchněte studenou vodou a vevnitř ji potřete česnekovou směsím osolte a do ryby i na rybu nasypejte většinu oregana a všechno čerstvé oregano. Rybu přendejte do pekáče nebo na plech a obložte ji přepůlenými rajčátky, vše zakápněte lehce olivovým olejem, posypte zbytkem oregana, rajčátka osolte a opepřete a rybu dejte péct na 20 - 30 minut dle toho, jak je veliká. Já pekla 25 minut při 180°C na horkovzduch s grilem. Pokud je ryba hotová, maso jde hezky od kostí a kůže je zlatavá a jde dobře stáhnout (jakoby se nafoukne), zároveň byste měli mít na plechu kolem ryby rajačata se šťávou z ryby, tzn. nesmí se vše vypéct a vyschnout, ryba by pak byla suchá. Doporučuji péct na pečícím papíře.

Na stole vypadá efektně celá, pečená ryba, ale nejlepší způsob servírování je podle mě obrané maso se směsí upečených rajčátek, aby s tím hosté už neměli moc práce ... podávejte s pečenými bramborami (můžete na ně také použít česnekovou směs s oreganem) a salátem ze srdíčekm který ochutíte jednoduchou zálivkou z olivového oleje, citronu, vody a trochy třtinového cukru. Alternativou přílohy může být bramborová kaše nebo jen opečená bageta s olivovým olejem a čerstvým oreganem a bazalkou. K bramborám je výborný dip z bílého jogurtu s trochou česneku, pár kapkami citronu, nasekanými bylinkami a špetkou soli a pepře. Dobrou chuť.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama