Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Krém z černé ředkve s kapustičkami

16. prosince 2014 v 23:57 | Karin |  Polévky
Tahle polévka vznikla v listopadu po nákupu v nedalekém bioobchodě, který máme kousek od domu. Dostali tehdy čerstvou černou ředkev a malé růžičky kapusty, měla jsem chuť na nějaký dobrý krém a nápad byl na světě. Do toho trocha hrášku, aby přidal sladkost, domácí krutonky a dílo bylo hotovo. Pokud na Vánoce nevaříte rybí polévku, ale hrachovou, čočkovou, hráškovou nebo jinou, můžete zkusit i tuto sezónní dobrotu a k ní třeba štiku na rajčatech a máte nové originální menu ...



Ingredience:
Jedna střední černá ředkev, 5-7 malých kapustiček, hrst mraženého hrášku
Jedna střední ciule, dva stroužky česneku, kmín, majoránka, sůl a pepř
Muškátový oříšek, trocha smetany, domácí krutony
0,5 l vývaru (drůbeží nebo zeleninový)

Postup:
Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky. Ředkev oloupejte a nakrájejte na kostičky (pokud chcete polévku méně nahořklou, dejte kostičky do studené vody) a kapustičky oloupejte a překrojte na čtvrtky. Do hrnce šplíchněte olej nebo vhoďte máslo a nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek, ředkev a kapustičky a restujte cca tři minuty. Přidejte kmín, majoránku, pepř a osolte. Zalejte horkou vodou nebo vývarem, aby byla zelenina ponořená a vařte dokud zelenina nezměkne a pak vhoďte hrášek. Nechte hrášek povolit a poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem a ochutnejte. Pokud Vám přijde hodně hořká (což by neměla být), přidejte více hrášku a jeden stroužek česneku a ještě znovu rozmixujte. Na závěr polévku i propasírujte, aby byla hezky jemná. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, trochou smetany a solí. Servírujte s domácími krutony a trochou smetany na ozdobu. Polévka má sladkou, lehce nahořklou chuť a nám velmi chutnala, Pokud o lehkou hořkost moc nestojíte, uberte ředkev a přidejte kapustičky a hrášek a více smetany, ale dle mého je jemná hořkost výborná a polévka je velmi lahodná, naprosto jiná než hráškový, brokolicový nebo pórkový krém ... skvěle se do ní hodí i plátek vyškvařené slaniny nebo uzený losos. Dobrou chuť.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama