Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Calamarata s romanescem a kuřecími prsíčky

25. října 2014 v 12:55 | Karin |  Těstoviny

Ze zeleninového thu v Holešovicích jsem si za dvacku přinesla krásný, zelený květák romanesco a vymyslela jsem si tenhle jednoduchý, moc hezký a dobrý recept. Romanesco je podle mě jeden z nejhezčích druhů zeleniny a rozhodě král květáků. Chutná jako mix brokolice, klasického květáku a kedlubny a kromě výborné chuti je krásný i na pohled a ozdobí tak každý pokrm, do kterého jej zakomponujete. A do čeho můžete tuto zeleninovou květinu zakomponovat? V podstatě všude, kam se hodí i brokolice nebo květák. Do zeleninových polévek, minestrone a nákypů, můžete si ho usmažit, podusit v páře a podávat jako přílohu třeba s holandskou omáčkou nebo přdat do rizota či těstovin. Havně ho neuvařte do bezvědomí, pak ztratí barvu a už to není ono. Každopádně ho na trhu nenechejte, protože je to sezónní dobrota, kterou je škoda nekoupit.


Calamarata s romanescem a kuřecími prsíčky - ingredience pro dva:
Jedno větší kuřecí prso, několik růžiček romanesca (cca 4 rozebrané), čerstvá petrželka, oregano a bazalka
Dva stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej, půlka citronu, vločky chilli (špetka nebo dle chuti), 2 lžíce rajčatové passaty

Postup:
Maso nakrájejte na menší kousky a naložte ho aspoň na dvě hodiny do směsi z olivového oleje, prolisovaného česneku, nasekaného oregana a bazalky a cca poloviny šťávy z půlky citronu. Dejte vařit osolenou vodu na těstoviny, rozeberte si romanesco na menší růžičky, případně překrájejte na kousky. Do vroucí vody vhoďte květák a vařte cca 7 minut, pak ho vylovte děrovanou lžící a hoďte do ledové vody. Do stejné vody můžete dát vařit těstoviny. Na rozehřátou pánev šplíchněte trochu oleje a přidejte naložené maso, které opečte pěkně dozlatova, osolte, opepřete, přidejte passatu, chilli a cca 3 lžíce vody z těstovin a proházejte. Poté přidejte al dente uvařené těstoviny a romanesco a opět vše proházejte. Pokud je směs suchá, přilejte ještě trochu vody z těstovi. Na konec posypejte nasekanou petrželkou a zakápněte olivovým olejem. Samozřejmě můžete posypat parmazánem. Dobrou chuť.





 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama