Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Bílá chřestová polévka s řeřichou a domácími krutony

30. dubna 2014 v 21:00 | Karin |  Polévky

Jaro nám přišlo o něco dříve a s ním konečně dozrála i jedna z lahodný jarních delikates - chřest. O chřestu jsem psala už někdy v minulosti samostatný článek a přidala jsem i spoustu receptů se zeleným chřestem. Nyní přidávám recept na lahodnou, jemnou polévku z bílého chřestu, které jsem přidala říz trochou na okně vypěstované řeřichy a domácími krutonky ze zrníčkové bagety. Kupte si svazek bílého chřestu, vypěstujte si na okně řeřichu a uvařte si tuhle delikatesu jara.

Co budete pořebovat na 4 porce:
Svazek bílého chřestu (hrubé, křupavé stonky, pěkně bílé ne žluté ani fialové), jeden menší stroužek česneku
Čtyři jarní cibulky (jen tu bělejší část), muškátový oříšek, hrst nasekaných bylinek (petrželka, pažitka a majoránka)
Plátek másla a panák smetany, sůl, pepř, olivový olej
Hrst řeřichy, krutonky ze semínkové bagetky (pomalu opražené kostičky na trošce olivového oleje)

Postup:
Z chřestu odlomte dřevnaté konce a oloupejte ho škrabkou (stačí vždy jeden tah na každé straně). Nakrájejte na kousky a ponořte je do studené vody s pár kapkami citronu (nezhnědne, zůstane křupavý a bílý a nasaje trochu kyselosti). Nakrájejte si cibulku najemno a česnek na plátky. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a opékejte, dokud cibulka nezesklovatí. Poté přisypejte chřest (bez vody), osolte a opepřete a přidejte nasekané bylinky. Vše cca 3 minuty opékejte a promíchávejte. Následně zalejte litrem vývaru a vařte doměkka. Polévku rozmixujte a je-li příliš hustá (spíše kaše), přilejte ještě vývar. Polévku dochuťte máslem, muškátovým oříškem a případně ještě dosolte. Na závěr vmíchejte smetanu. Podávejte zakápnuté výborným olivovým olejem, posypané řeřichou a s křupavými domácími krutónky. Dobrou chuť.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama