Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Zuppa di verdure aneb zeleninová polévka

16. března 2014 v 11:20 | Karin |  Polévky

Další z polévek, které vařím velmi často a moc ráda. Příprava spočívám v tom, že na trhu, na zahradě nebo v obchodě nasbírám co nejvíce druhů aktuální zeleniny, která je v kondici a těším se domů na výbornou zeleninovou polévku. Zároveň mě baví, že se do ní dá propašovat i zelenina, kterou třeba manžel moc nemusí (konkrétně na štěstí jen růžičková kapusta), protože když je na malé kousíčky, v polívce se ztratí :-) No a celé kapustičky si dám do talíře jen sobě. Alternativně můžete polévku rozmixovat a máte zeleninový krém, který se dá podávat s krutónky.

Ingredience:
Jedna větší červená cibule (může být i bílá nebo klasická)
Dva velké sroužky česneku
Dvě střední mrkve a jedna brambora
Jedna petržel a řapík celeru
Několik růžiček kapusty
Půlka malého křupavého zelíčka (hlávkového)
Hrst hrášku
Jedna velká růžička květáku
Lze přidat brokolici, kukuřici, kedluben, cokoliv, co je ve formě
Sůl, pepř, majoránka, čerstvá petržel, kmín, ...


Postup:
Všechnu zeleninu si očistíme, oloupeme a nakrájíme - cibuli najemno, česnek na plátky (jeden stroužek necháme celý bokem), mrkev a petržel na kolečka, brambory na kostky, celer na kousky, zelí nakrouháme na krátké nudličky, část kapusty na minikousky a zbytek na půlky nebo čtvrtky dle velikosti, květák na menší růžičky a nožičky na kolečka ... Do rozehřátého hrnce šplíchněte olej a přidejte cibuli, kterou nechte zesklovatět. Poté přidejte česnek, opékejte minutu a pak přisypejte mrkev, celer, petržel, zelí, brambory a nožičky květáku. Osolte a opepřete, nadrťte si v hmoždíři kmín a přidejte i ten se špetkou majoránky. Zeleninu aspoň deset minut opékejte (nepřipalte!) a pak přilejte vroucí vodu nebo vývar cca 2 cm nad zeleninu a vařte doměkka (cca 15 minut). Po deseti minutách přihoďtě zbývající zeleninu (květák, kapustu a hrášek). Na konci do polévky rozdrťte druhý stroužek česneku, povařte cca 2 minuty a polévku dochuťte. Podávejte posypané čerstvou petrželkou. Skvělá, vitamínová bomba! Dobrou chuť.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama