Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Lombardie - hory, jezera, hříbky a bresaola

2. února 2014 v 21:36 | Karin |  Itálie - kulinářské cestování
Do Itálie jezdím nejčastěji v létě a na podzim. Letní Itálie to jsou krásné pláže, letní restaurace s čerstvými rybami, křupavou, tenkou pizzou a skvělými těstovinami a samozřejmě taky spousta památek a úžasné přírody! Na podzim na Itálii miluju, že nepanují taková horka jako v létě, všude je méně turistů a jídlo i víno je pořád stejně výborné jako v létě ... Itálie však neztrácí své kouzlo ani v zimě! Druhým rokem jsme se vypravili lyžovat do Lombardie, tak se s Vámi ráda podělím o kouzlo tohoto regionu na severu Itálie. Stručně se dá charakterizovat slovy jako hromady sněhu, vydatné smetanové nebo masové omáčky k těstovinám, hříbky, borůvky, bresaola, jablka, polenta, domácí sýry a na svazích nechybí tradiční bombardino :-)
Alpská panorámata, stánek s Bombardinem na svahu a čerstvý manšestr

Co podniknout a kam se vydat?
Pokud jste už dostatečně nasycení místních svahů a upravených sjezdovek, určitě stojí zato vydat se na výlet do některého z úžasných lombardských měst. Miláno je samozřejmostí, ale na druhou stranu bych na něj doporučila alespoň dva dny, takže pro půl či jednodenní výlet se skvěle hodí Brescia nebo Bergamo. My jsme se vydali do Bergama, kde jsme lanovkou vyjeli do Citá Alta, nebo-li starého města na vrcholku, které nás uchvátilo půvabnými uličkami, kavárnami, velkolepým chrámem a vyhlídkovou věží s rozhledem do okolí. Po návratu dolů do města jsme nemohli nezkusit dobroty v malé pekárničce a nedaleké taverně, kde vařili výborné domácí těstoviny.
Bergamo (uličky v citá alta, Palazzo della Ragione), podvečerní Aprica

Co si dát na zub?
Lombardie se jakožto severský kraj pyšní nejen horami a jezery, ale zejména lesy a dobrotami, které les nabízí. Mezi zdejší speciality tudíž patří těstoviny s hříbky (porcini), a to ať už ve formě hříbky plněných tortellini nebo jiných druhů s hustou smetanovou omáčkou právě s hříbky. Porcini jsou ale skvělé i ve zdejším risottu nebo s další horskou specialitou - polentou. Polentu zde nabízejí ve formě skvělé ochucené kaše anebo grilovanou k vydatným masitým pokrmům. Pokud Vám zbude místo, nezapomeňte si dát jakýkoliv dezert s borůvkami či lesními jahůdkami, opravdu nezapomenutelná je panna cotta právě s borůvkami (mirtilli).

Jelikož jsme byli ve Valtellinském údolí, nemohli jsme se vyhnou místní delikatese, kterou je Bresaola. Tuto dobrotu jsem si dala na výborné, tenké pizze společně s vlašskými ořechy a gorgonzolou (delikatesa), ale nejvíc si ji vychutnáte jen tak posypanou parmezánem - já jsem jako alternativu použila místní 18měsíční sýr s úžasnou nasládlou chutí - zakápnutou olivovým olejem. Ve Valtellinském údolí jsou však mimo Bresaolu, hříbky, ořechy, borůvky a jablka hrdí také na své mléčné produkty, a tak musíte zkusit místní jogurty, sýry a další dobroty. V neposlední řadě nemůžu zapomenout na skvělá vína, grappu a oblíbené likéry (např. od valtelinské značky Schenatti - jahůdkový likér) anebo klasické, velmi silné Bombardino.

Ať už jedete lyžovat nebo se kochat zimní krajinou, nezapomeňte si zajít někam na místní speciality a na svahu se zahřejte bombardinem! Užijte si to a dobrou chuť!


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 marcyusa marcyusa | 12. března 2014 v 19:45 | Reagovat

Chtěla jsem dát plný počet hvězd, ale kouslo se mi to a nejde to opravit :-) Dala bych si nějakou dobrotu přímo z Itálie, USA je, co se jídla týče, poněkud nudné :-)

2 Karin T. Karin T. | Web | 16. března 2014 v 22:33 | Reagovat

[1]: Tak my třeba něco přivezeme až se k Vám budeme chystat anebo zkus nějaký eshop z USA ;-) Měj se krásně Marcel!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama