Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Novoroční čočka na kyselo

1. ledna 2014 v 15:08 | Karin |  Bez masa

Na Nový rok se nemá jíst drůbež ani ryby, aby nám neuletělo či neuplavalo štěstí. Tradičním novoročním obědem je naopak čočka na husto, která nám má zajistit po celý rok peníze. Jak tyto pověry či tradice vznikly, zkoumat nehodlám, ale protože mám pocit, že je čočka na husto nebo na kyselo celkem podceňovanou dobrotou, kterou jí řada z nás právě jen na Nový rok, přidávám sem recept a několik tipů na vylepšení.

Ingredience (pro 4 osoby):
250g čočky
2 cibule
3 stroužky česneku
Kousek celeru
3 bobkové listy
Muškátový oříšek
Hladká mouka
3 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře
Polovina citrónu a případně lák z okurek nebo ocet
4 vejce, klobása či jiná uzenina
Chléb a kyselé okurky k podávání

Postup:
Čočku namočte přes noc nebo alespoň dvě hodiny předem. Slijte vodu a přidejte novou (nejlépe převařenou a vychladlou, kterou naplňte hrnec s čočkou, aby hladina přesáhla max. o 2 cm čočku), přidejte do hrnce dva stroužky česneku, očištěný celer, bobkový list, nové koření a pepř a pozvolna dejte vařit dokud čočka nezměkne (trvá to 45 - 60 minut). V polovině doby vaření si ve velkém hrnci opečte jednu větší nakrájenou cibuli s jedním stroužkem česneku, zaprašte hladkou moukou a připravte si tak jakousi cibulovovu jíšku. Následně přidejte uvařenou čočku s troškou zbylé vody a vše nechte ještě provařit alesoň 15 minut, aby se všechny chutě spojily. Druhou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a osmažte dozlatova. Na závěr čočku dochuťte solí a pepřem, troškou čerstvě mletého muškátového oříšku, šťávou z citrónu nebo lákem z okurek či octem (dle libosti). Já ještě přidávám i špetku majoránky. Podávejte s volským okem, kyselými okurkami, opečenou klobásou a smaženou cibulkou. Dobrou chuť a šťastný nový rok!

Tipy na vylepšení:
  • K čočce můžete během vaření mimo celer přidat i jednu mrkev a petržel a jedno malé rajče, které obecně vylešuje chuť luštěnin a změkčuje jejich slupku, čímž působí proti nadýmání. Přidaná zelenina dotáhne chuť celého jídla. Bude to, jakobyste vařili čočku ve vývaru.
  • K čočce je možné přidat i kus uzeného masa, dostanete úplně novou chuť s nádechem uzeného.
  • Mimo citrónovou šťávu vždy přidávám i 1-2 lžíce láku z dobrých okurek, dotáhne to chuť pokrmu do takové té známé dobré chuti. Lák přitom není tak agresivní jako čistý ocet, ze kterého může pálet žáha.
  • Pokrm můžete místo smažené cibulky posypat čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
  • Pokud máte jiný tip, sem s ním.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zuzka Zuzka | Web | 1. ledna 2014 v 15:22 | Reagovat

Super recept:-)

2 Karin T. Karin T. | Web | 1. ledna 2014 v 15:24 | Reagovat

[1]: Díky :-) To tedy byla blesková reakce.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama