Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Polévka z bílých fazolí Cannellini s klobásou

25. září 2013 v 21:58 | Karin |  Polévky
Z Itálie jsem si přivezla bílé fazole Cannellini. Canellini jsou oblíbené především ve střední a jižní Itálii, obzvláště v Toskánsku. A proč jsou tak úžasné? Tyhle malé, bílé fazolky ve tvaru ledvinek jsou totiž po uvaření nadýchané, krémové a chuťově připomínají oříšky. Jednoduše řečeno jsou velmi lahodné a hodí se proto i do salátů a jiných jídel. Já jsem měla chuť na dobrou, hustou polévku, takže jsem se dala do vaření.


Ingredience na 1,5l polévky:
180g bílých fazolí, dvě střední mrkve, jedna dobrá papriková klobása, jedna velká, bílá cibule
Dva stroužky česneku, dva řapíky celeru, dvě kuličky nového koření, jeden bobkový list
Jedno rajče a jedna malá brambora, 2-3 loupaná celá rajčata z plechovky (soudková ideálně)
Sůl, pepř, 3 snítky čerstvé majoránky, šťáva z cca 1/2 citronu nebo ocet (kdo má, co rád)


Postup:
Fazole namočte přes noc do studené vody. Druhý den je sceďte, vodu vylejte a dejte je vařit do nové, studené vody (1,5-2l). Cibuli nakrájejte na jemno, mrkev očistěte a překrojte na polovinu, česnek a bramboru oloupejte, celer omyjte. Klobásu nakrájejte na půlkolečka. Mrkev, celer, česnek, bramboru, rajče a koření přidejte k fazolím do hrnce a pomalu vše přiveďte k varu. Brambora a rajče pomůže fazolím k lepší chuti a změkčení slupky. Osolte a opepřete a vařte, dokud fazole nezměknou. Když jsou fazole měkké, přidejte rajčata z plechovky a nechte pár minut povařit (rozmašírujte je trochu vidličkou). Celer, bramboru, nové koření, bobkový list a slupku z rajčete vylovte z polévky a vyhoďte. Poté část polévky (cca dvě nabíračky husté směsi) rozmixujte tyčovým mixérem. Rozmixovanou směs vraťte do polévky, tím ji zahustíte (pokud chcete polévku hustější, rozmixujte toho více, pokud je hustá moc, přidejte trochu vývaru nebo převařené vody). Mrkev z polévky nakrájejte na kolečka a vraťe zpět do polévky. Na troše oleje nechte zesklovatět cibuli a krátce ji opečte společně s klobásou. Opečenou směs přidejte do polévky (ideálně pomocí odpěňovačky, aby v polévce bylo co nejméně oleje, na kterém se cibule opékala) a vše nechte provařit, aby se propojily chutě (stačí 3 minuty). Dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou a podávejte posypané petrželkou s dobrým chlebem. Dobrou chuť.


Máte rádi luštěniny? Zkuste také hráškový krém, minestrone s červenými fazolemi nebo toskánskou ribollitu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Marcela Marhanova Marcela Marhanova | 31. prosince 2013 v 17:19 | Reagovat

ňamí, ta vypadá luxusně :-)

2 Karin T. Karin T. | Web | 1. ledna 2014 v 12:15 | Reagovat

[1]: Nejen vypadá Marcelko :-)

3 Šárka ZŠ Šárka ZŠ | E-mail | 4. února 2015 v 8:11 | Reagovat

Karin, tak už máme dovařeno a výborná. I když jsme použily jiné fazole a bohužel pálivý salám, takže mi dá Anička asi košem :-P. Díky!

4 Karin Osinová Karin Osinová | Web | 10. února 2015 v 22:24 | Reagovat

[3]: Ahoj Šárko, taky děkuji. Pálivou klobásu občas taky používám, mám pikantní ráda :-) Tak dobrou chuť. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama