Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Amalfské pobřeží a Neapol - kraj pizzy a citrónů

9. září 2013 v 11:16 | Karin |  Itálie - kulinářské cestování
Včera jsem se vrátila z další cesty po Itálii, konkrétně z amalfského pobřeží a Neapole (navštívili jsme i Lombardii, ale o té napíšu příště). Obě tyto destinace se nacházejí na jihu v Campánii a najdete v nich spoustu krásných památek, úžasnou přírodu, čisté moře a především skvělou kuchyni a pověstné obří, voňavé citróny. Základnu jsme měli v úžasném Sorrentu, odkud jsme vyráželi na výlety do okolí.

Sorrento a Positano
Kam se vydat
Amalfské pobřeží je celé úžasné samo osobě, dechberoucí srázy, malebná městečka na skalách, průzračné moře, spousta krásných ostrovů (Capri, Ischia, Procida), všudypřítomné citróníky, mandlovníky a další krásné stromy a samozřejmě majestátná sopka Vesuv a pohřbená městečka Pompeje a Herkuláneum. To vše a mnoho dalšího najdete na amalfském pobřeží, které je jedním z nejkrásnějších v Itálii. Také místní lidé jsou velmi příjemní, jak už to s lidmi na jihu Itálie bývá.

Hlavním městem Campánie je svérázná Neapol (Napoli), v níž se zrodila pizza. Neapol je bohužel nechvalně známá kvůli mafii a nepořádku v ulicích. Byla jsem v tomto městě již několikrát a poslední návštěva mě velmi mile překvapila. Známý nepořádek jsme viděli už jen v okolí hlavního nádraží na Piazza Garibaldi, ale v historickém centru, přístavu a okolí Via Toledo jsme nic podobného neviděli a celá návštěva Neapole byla velmi příjemná. Pokud se zde vydáte, rozhodně si nenechte ujít il Duomo, Castel Nuovo a Castel dell´Ovo, všechný krásné kostely v okolí via Toledo, Castel Sant'Elmo, Piazza del Plebiscito a další krásné památky. Zajímavá je také moderní čtvrť Chiaia a celý obří přístav.

Duomo, fronta před slavným Sorbilo a neapolský krámek
Zdejší kulinářské speciality
Jelikož je Neapol mateřským městem pizzy, musíte ochutnat zdejší pizzu, která je prostě skvělá. Doporučuji restauraci s hladovým oknem Di Matteo (Via dei Tribunali, 94), která je jednou z historických rodinných pizzerií, kde se pizzařina dědí a tradice udržuje již řadu let. Další skvělý podnik je samozřejmě Sorbillo na stejné ulici, které se prezentuje jako místo, kde se narodila pizza a na místo si tady počkáte venku před pizzerií s číslem v ruce (jako na poště). A jakou pizzu si dát? Samozřejmě Margheritu nebo Marinaru. Těsto a omáčka jsou naprosto famózní a vše završí dokonalá mozzarella, takže jiné ingredience nejsou třeba a navíc řada pizzerií v Neapoli nabízí pouze tyto dva druhy pizzy. Rozhodně to není jako Margherita v Česku, takže se nebojte, určitě Vám bude chutnat.

Další specialitou (nejen v Campánii) jsou bramborové "krokety" crocche, což jsou smažené válečky z bramborového těsta plněné sýrem a ochucené cibulkou nebo jinými dobrotami. Tato nadýchaná, křupavá dobrota se s kroketami, které znáte z restaurací v podobě mražených polotovarů ve tvaru kuliček, nedá srovnat. Nemůžu zapomenout ani na sicilské arrancini, které jsou oblíbené po celé Itálii a jsou to smažené rýžové koule plněné masovým ragů, mozzarellou se šunkou, hráškem a jinými dobrotami. Italové se po nich mohou utlouct. Další dobrotou je pizza fritta (smažená pizza), která by někomu mohla připomínat naše langoše, ale zde se pojídá jen tak bez kečupu a eidamu (brr).

Pizzerie Di Matteo a jejich Margeritta do ruky, crocche a pizza fritta, vpravo neapolský obchůdek

A nemůžu zapomenout na místní těstovinové dobroty a čerstvé ryby a mořské plody. V Sorrentu a na celém pobřeží jsou k dostání skvělá, jednoduchá jídla z čerstvých mořských plodů a ryb. Oblíbená je frittura mista (což jsou čersvé ryby a mořské plody obalené v mouce a na rychlo osmahnuté), spaghetti alle vongole nebo con le cozze, což jsou špagety s mušlemi či slávkami v rajčatové omáčce ... delikatesa. V Sorrentu doporučuji malou restauraci přímo na pláži v Marina Grande, kterou vlastní místní rybáři a nabízejí produkty z ryb a mořských plodů, které ten den ulovili ... Sorrenťané jsou patřičně hrdí také na své Gnocchi alla sorrentina, což jsou čerstvé bramborové gnocchi (ňoky) s rajčatovou omáčkou, posypané Parmigiano Reggiano a zapečené s mozzarellou (recept přidám). Další delikatesou, kterou jsem si dala byly linguine con zucchine, těstoviny s ragú, špagety se slávkami, bucatini se zelenými rajčaty a další dobroty. Ještě teď se mi sbíhají sliny, když si na to vzpomenu ...

Předkrmy v podobě mých oblíbených bruschett, ragú, meloun s prosciuttem, já a frittura mista (lepší calamari a čerstvé krevety jsem ještě nejedla)

Jako sladkou tečku si pak můžeté dát italské klasiky, jako domácí tiramisu, různé koblížky, zmrzlinu, ovocné saláty (Macedonia) anebo slavnou granitu z místních citrónů! Na konec Vám nabídnou panáčka místního Limoncela nebo Grappu. Pokud plánujete dovolenou na jih Itálie, vydejte se třeba do Campánie na amalfské pobřeží! Krásně a teplo je tady i na podzim! (Další rady a fotky na vyžádání).

Sorrento - prodejci ovoce a zeleniny, místní fíky (dají se i natrhat v parku) a citróny
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Můj Japonský Dům Můj Japonský Dům | Web | 9. září 2013 v 19:58 | Reagovat

Ty delikatesi vypadají užasně :) Ráda bych se tam taky podívala :)

2 Karin T. Karin T. | Web | 9. září 2013 v 21:14 | Reagovat

[1]: Tak až se tam budete chystat, dejte vědět, doporučím třeba ubytování a tak ;o)

3 Anetka Anetka | E-mail | Web | 27. února 2015 v 9:06 | Reagovat

Já jsem si teda Neapol užila na maximum. Je pravda, že jsem měla nastudováno, kam, co a jak, proč..ale o tom to je, člověk by se měl zajímat o to, kam jede http://www.euvikend.cz/

4 Karin Osinová Karin Osinová | Web | 6. března 2015 v 14:06 | Reagovat

[3]: Neapol je skvělá a máš pravdu, pokud jedu navštívit nějaké město, taky si vždy nakoupím průvodce a hledám na netu doporučení a tipy ... :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama