Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Letní vydatná Minestrone

29. července 2013 v 23:45 | Karin |  Polévky
Tuhle polévku prostě zbožnuji! Dá se vařit v kterémkoliv období a jediný zaručený postup je, použít suroviny, které nabízí sezóna, přidat nějaké luštěniny, těstoviny a rajčata a máte hotovo. V Itálii jsem si ji dávala v zimě v Alpách s hromadou lokálního sýra, ale taky v letním večeru v Toskánsku se sklenicí skvělého vína. Otrhejte, co najdete na zahrádce nebo nakupte u trhovců jejich vlastní sklizeň a uvařte si taky skvělé Minestrone, které můžete mít i jako lehčí oběd v letních dnech, kdy není moc hlad.


Ingredience
Čtyři řapíky celeru (nebo nať ze dvou mladých celerů), jedna velká mrkev, dvě malé, čerstvé cuketky
Plechovka dobrých rajčat, dvě střední hezká rajčata, velká hrst čerstvého hrášku
Dva stroužky česneku, jedna velká cibule
Dvě lžíce nakládaných fazolí nebo cizrny z plechovky (pro vydatnější verzi polívky)
Velká hrst různých polámaných těstovin, co máte určitě někde ve špajzu
Sůl, pepř, dva stonky bazalky, několik špetek oregana

Postup
Základem skoro každého skvělého italského jídla (ragu bolognese, risotta, polévky) je řádně připravené soffritto. Soffritto je pomalu opékaná / smažená zelenina pod mírně otevřenou pokličkou. Základem je standardně nakrájená cibule, mrkev, česnek a řapíkatý celer (přidává se i fenykl či jiná zelenina). Zeleninu vhoďte do rozehřátého hrnce s olivovým olejem a pomaličku opékejte 15 - 20 minut, ale pozor, nesmí zhnědnout nebo se spálit! Osolte a opepřete a přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, rajčata a také rajčata z plechovky, zalejte cca 0,5l zeleninového nebo drůbežího vývaru a nechte vše probublat. Po cca 10 minutách přidejte nalámané těstoviny (špagety, linguine, penne, cokoliv) a po dalších 5 minutách přidejte hrášek a fazole nebo cizrnu a posypte oreganem (nemusí být, ale je v polévce skvělé). Vše pořádně promíchejte a vařte dokud těstoviny nezměknou. Osolte, opepřete, přidejte natrhanou bazalku a odstavte z ohně. Dohuťte dle libosti a podávejte zakápnuté skvělým olivovým olejem a posypané parmazánem! Dobrou chuť!

Zelenina na soffritto - po deseti minutách, přidána cuketa a rajčata po dvaceti minutách, polévka před dokončením


Do jarní nebo podzimní varianty klidně přidejte růžičky květáku, brokolici nebo jinou sezónní zeleninu (kukuřici, lilek). Čím víc zeleniny, tím bude polévka lepší.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bony Bony | Web | 8. srpna 2013 v 16:59 | Reagovat

noo..tú  si  hneď  zajtra  vyskúšam..vyzerá  úžasne  :)  pochvala!

2 Karin Tomanová Karin Tomanová | Web | 11. srpna 2013 v 11:13 | Reagovat

[1]: Díky! Taky moc dobře chutná ;-)

3 Bony Bony | Web | 14. srpna 2013 v 21:11 | Reagovat

[2]: to  veru  áno!  :)  ďakujem  za  skvelý  recept  :)  pochutili  sme  si c elá  rodinka  :)

4 Karin T. Karin T. | 15. srpna 2013 v 10:30 | Reagovat

[3]:Tak to je skvělé! Díky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama