Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Taralli s rozmarýnem

3. února 2013 v 20:15 | Karin |  Slané pečení a knedlíky
Tyhle křupavé kroužky prostě miluju! Jedná se o slané kroužky z pružného těsta, které se různě dochucuje rozmarýnem, semínky a jiným kořením. Tato dobrůtka k vínu pochází původně z jižního regionu Puglia a můžete se setkat i s názvem tarallini pugliesi či podobnými alternativami, ale vždy se Vám dostane křupavého, slaného pečiva, které se skvěle hodí k vínu, sýrům a italským uzeninám. Stejně jako různé názvy, setkáte se s různými tvary. Nejčastější jsou právě do kruhu přeložené válečky těsta s krátkými přesahy, ale také dlouhé úzké ovály. Jelikož se ale taralli u nás shánějí těžce, řekla jsem si o recept a upekla jsem si své ;o) Upečte si taky!


Ingredience:
500 g hladké mouky, hrst sušeného rozmarýnu, 15 g soli
1,5 dcl olivového oleje a 1,5 dcl bílého suchého vína
Postup:
Mouku prosejte na vál, přidejte sůl, rozmarýn, olej a víno a vše promíchejte metličkou. Jakmile už zprácovávání metličkou nepůjde, začněte těsto zpracovávat hnětením rukama (pokud se bude sypat, přidejte trošku oleje, vína nebo teplé vody). Těsto zpracujte do hladké a pružné konzistence. Do velkého hrnce dejte osolenou vodu a přiveďte ji k varu. Mezitím z těsta tvarujte požadované tvary. Těsto je opravdu pružné, takže tvarování je pracnější, já jsem si z těsta vyválela placku o tloušťce necelý 1 cm a z té jsem krájela proužky a ty dále na kratší placaté tyčinky o šířce cca 1 cm a délce 6 - 8 cm, z těchto tyčinek jsem pak tvořila válečky, které jsem přeložila do tvaru kolečka a přimáčkla na sebe prstem, aby držela. Troubu si předehřejte na 200 °C. Tvary házejte do vroucí vody a až vyplavou, sbírejte je odpěňovačkou a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 20 minut dozlatova a dokřupava. Nechte vychladnout na plechu a poté podávejte s vínem, olivami a dalšími italskými dobrotami místo pečiva. Nebo si je dejte jen tak ;o) Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Marie Marie | 23. července 2013 v 8:40 | Reagovat

Děkuji za recept taralli jsem si v Itálii zamilovala a jak píšete u nás se nedají sehnat. Na párty v italském stylu podle mne nemohou chybět. Naposledy jsem si v Itálii na trhu koupila jedny s osmaženou cibulkou velmi lahodné! doporučuji vyzkoušet. :-)

2 Karin Tomanová Karin Tomanová | Web | 24. července 2013 v 7:50 | Reagovat

[1]: Díky za tip. Letos ráda zkusím ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama