Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Domácí paštika s brusinkami

11. prosince 2012 v 17:28 | Karin |  Snídaně, předkrmy a chuťovky
Tuhle paštiku připravuji už několik let a neustále s ní sklízím úspěch. Sice už jsem recept posílala jednotlivým zájemcům, ale stále se mi množí požadavky na dodání receptu a párkrát jsem dostala vyhubováno, že recept nemám na blogu. Tak hurá na nákup a ať se Vám paštika povede!

Ingredience:
Balení chlazených drůbežích či kachních jater (lze i kombinovat v libovolném poměru)
Sušené a čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, petrželka, oregano, bazalka, lze použít i provensálské koření) - cca hrst
Brusinková zavařenina - jedna lžíce plus na dno nádoby pro paštikU, smetana ke šlehání - jeden kelímek, nepoužijete ale celý
Máslo - třetinka, velká cibule a 2-3 stroužky česneku, sůl a pepř
Dobré víno nebo koňak (2-3dcl) - na drůbeží paštiku je lepší bílé, pro zvěřinu a divoká zvířátka červené, já jsem si ale více oblíbila paštiky na základu z koňaku nebo Metaxy


Postup:
Játra odblaňte a pořádně očistěte a nakrájejte na menší kousky (velikost sousta). Cibuli nakrájejte na jemno, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Do rozehřáté pánve šplíchněte olivový olej (lze použít i přepuštěné máslo či jiný tuk) a nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte česnek a chvíli opékejte (pozor, nepřipálit!). Následně přidejte játra a opékejte, dokud se ze všech stran nezatáhnou. Poté okořeňte bylinkami (hojně), opepřete a podlejte vínem nebo koňakem (výborná je i 7* metaxa;o). Přiklopte poklicí a nechte víno vydusit. Poté podlejte vývarem nebo pouze teplou vodou (2dcl) a rovněž nechte vydusit. Když jsou játra hotová (uvnitř růžová, nikoliv krvavá) dejte směs z pánve do nádoby, v níž se vám bude dobře mixovat. Do nádoby k játrům přidejte cca třetinku másla a třetinu smetany. Promíchejte a začněte zpracovávat tyčovým mixérem. Pořádně osolte (klidně směs lehce přesolte, po ztuhnutí a vychladnutí se sůl dosti vstřebá, takže pozor, aby nebyla paštika mdlá) a pokud je směs příliš hustá (tuhá kaše) přilejte smetanu a přidejte trochu másla (množství si časem vychytáte sami). Hotovou paštiku přelejte do mističek či jiných nádob na paštiku, na jejichž dno jste umístili vrstvu brusinek. Povrch paštiky můžete posypat bylinkami, oříšky či roztopeným máslem s bylinkami. Paštiku nechte alespoň hodinu (ideálně přes noc) zatuhnout. Podávajte s toustíky či čerstvým pečivem a s kyselými okurkami. Dobrou chuť.

Obměny: Do paštiky klidně přidejte nasekané olivy, mandle, oříšky, zelený pepř, kousky ananasu či jiné dobroty. Výborná je také trocha dýňového pyré, nasekaná sušená rajčata nebo pálivá verze s jalapenos ;o)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kejm Kejm | Web | 9. ledna 2013 v 12:21 | Reagovat

vypadá skvěle :)

2 Karin Tomanová Karin Tomanová | Web | 16. ledna 2013 v 20:26 | Reagovat

[1]: A taky tak chutná ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama