Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Dýňová polévka

15. října 2012 v 19:37 | Karin |  Polévky
Podzim, listí žloutne a červená, všude kolem ořechy, kaštany a vysmáté dýně! Tak si kupte taky jednu velkou, kterou si vydlabejte a ozdobně vyřežte a potom kupte taky jednu menší (hokkaido nebo muškátovou) a uvařte si skvělou polévku plnou krásných barev a vitamínů! Dýně totiž obsahuje velké množství vitamínů, vlákniny a jiných prospěšných látek a je přitom velmi dietní.

Ingredience:
Jedna dýně (velikosti většího pomela), jedna červená cibule, dva stroužky česneku, dva stonky řapíkatého celeru,
0,5 - 1 l vývaru (dle velikosti dýně), muškátový oříšek, sůl, pepř, majoránka
Trocha smetany, krutony a opražená dýňová semínka k podávání


Postup:
Dýni omyjte, rozpulte a zbavte všech semínek. Hokkaido není potřeba loupat, takže stačí nakrájet na menší kostky. Cibuli nakrájejte na jemno, česnek na plátky a celer také na plátky. Do hrnce šplíchněte olej a nechte zesklovatět cibuli, vhoďte česnek a celer a restujte pět minut. Poté přidejte dýni, osolte a opepřete a přisypejte větší špetku majoránky. Dýni restujte společně se zeleninou, dokud se hezky neobalí bylinkami a cibulovou směsí, poté přilejte litr a půl vývaru a vařte dokud dýně úplně nezměkne. Já ještě přidávám několik kapek citrónu, aby polévka neztratila krásnou oranžovou barvu. Když je dýně uvařená, rozmixujte vše tyčovým mixérem, více dosolte a opepřete a ochuťte špetičkou muškátového oříšku a majoránkou. Je-li polévka moc hustá, můžete přidat trochu vývaru. Polévku rozdělte do talířů či mističek a podávejte s troškou rozmíchané smetany, s krutony a praženými semínky.
Alternativy:
Exotickou variantu dostanete, když přidáte kari koření a chilli a můžete servírovat s chlebovými plackami
Dýňovou polévku á la gulášovku získáte přidáním lžíce sladké papriky, jedné uvařené brambory na kostičky a opečeným párkem nebo klobásou
Hustou variantu jako hlavní chod získáte přidáním fazolí a opražené slaniny či klobásky
Další možností je přidat k dýni oloupaná rajčata a čerstvou bazalku a společně rozmixovat. Dobrou chuť!

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama