Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Brokolicová polévka

29. září 2012 v 22:28 | Karin |  Polévky
Jedna z mých oblíbených polévek, kterou vařím hodně často a vždycky všem chutná a v zimě taky zahřeje. I když nejlepší je teď, když jsou na trzích čerstvé, české brokolice. Tak kupte jednu po cestě domů a uvařte si ji taky! Zbytek ingrediencí určitě doma máte nebo dodají sousedi;o)


Ingredience:
Jedna hezká brokolice (zelená, zavřené květy, žádné žluté kvítky), jedna cibule (ideálně bíla)
Dva stroužky česneku, 0,5l zeleninového vývaru
Sůl, pepř, muškátový oříšek, smetana, kdo chce, pečivo na krutonky
Postup:
Brokolici rozdělte na růžičky, stonek očištěte a pokrájejte na kousky. Několik malých růžiček si můžete nechat do polévky vcelku, zbytek také nakrájejte na kousky. Do hrnce šplíchněte olej a přidejte na jemno nakrájenou cibuli, kterou nechte zesklovatět. Následně přidejte pevnější části brokolice (pokrájené stonky, ne květy) a jeden nakrájený stroužek česneku a restujte cca pět minut, osolte, opepřete a poté zalejte vývarem (nebo vodou). Po zhruba deseti minutách vaření přidejte zbylé části brokolice (květy) a vařte vše doměkka (cca 5 minut). POZOR! nevařte příliš dlouho, jinak Vám brokolice ztratí zelenou barvu a budete mít šedou polévku. Pak přihoďtě druhý stroužek česneku a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Rozmixovaný krém nechte chviličku probublávat a ještě jej dochuťte muškátovým oříškem (s tím opatrně, je hooodně výrazný), solí a případně pepřem a přihoďte zbylé malé růžičky brokolice, které před tím oblanšírujte zvlášť, aby měly krásně zelenou barvu. Kdo v polévkce kousky nechce, vše rozmixuje a současně můžete do talíře přídat lžičku smetany. Zbývá jen opéct krutonky a pak už přeji dobrou chuť!

Obměny
Do polévky můžete klidně přidat jednu bramboru nebo mrkvičku, povařit a rozmixovat společně s brokolicí. Možný je taky hrášek, polévka pak bude hustější a trošku sladší, dle toho, co přidáte. Nebála bych se ani restovaných semínek nebo oříšků. Milovníky masa potěší opečená klobáska nebo slanina.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Leja* Leja* | Web | 29. září 2012 v 22:35 | Reagovat

Je to mňamka :-D! Vždy jí dělám na vánoce :-))

2 image-gif-blog image-gif-blog | Web | 29. září 2012 v 22:36 | Reagovat

Moc jí nemusím , ale ty obrázky, nevypadá špatně :)

3 image-gif-blog image-gif-blog | Web | 29. září 2012 v 22:37 | Reagovat

nevypadají*

4 Karin Tomanová Karin Tomanová | 30. září 2012 v 16:03 | Reagovat

Díky! Je opravdu moc dobrá ;-)

5 Jiřík Jiřík | Web | 25. února 2013 v 12:56 | Reagovat

Brocoli vařím podle tohodle receptu

http://www.tradicnirecepty.cz/polevky/recept-brokolicova-polevka/

Ale koukam, že mam další inspiraci! :)
Super rozepsaej postup.
Díky! :-)

6 Karin Tomanová Karin Tomanová | Web | 27. února 2013 v 11:30 | Reagovat

[5]: Také děkuji Jiříku!

7 kcd kcd | Web | 10. července 2013 v 10:28 | Reagovat

To vypadá skvěle, jdu na to. ;-)

8 kcd kcd | Web | 10. července 2013 v 11:49 | Reagovat

Tak jsme si s dcerou pochutnali. Přidal jsem tam mrkvičku a bylo to moc dobré. Díky za skvělý recept. :-)

9 Karin Tomanová Karin Tomanová | Web | 10. července 2013 v 23:03 | Reagovat

[8]: Tak to jsem moc ráda! Výborná je i hrášková!

10 Martin Martin | E-mail | 23. září 2013 v 21:36 | Reagovat

jako variantu zkuste do polévky vložit na kousky natrhaného uzeného lososa, stačí ho natrhat a naházet do polévky těsně před tím, než ji sundáte ze sporáku. Lososa koupíte v plátcích, cena do 50Kč max ale rázem máte úplně jinou polévku (dělám to tak třeba i u dýňové polévky, kdy se rychle přejí a tímhle trikem máte rázem třeba i druhý den úplně novou chuť do zbývající polévky z předchozího dne :o)

11 Karin T. Karin T. | Web | 24. září 2013 v 12:55 | Reagovat

[10]: Výborný tip! Tuhle variantu jsem měla v restauraci a byla to, jak píšete, úplně nová chuť ... také moc dobrá :-)

12 Janča Janča | 1. prosince 2013 v 15:45 | Reagovat

Super recept, polévka je vynikající :-)

13 Markéta Markéta | 20. ledna 2014 v 18:29 | Reagovat

Výborná,jinou už nevařím:)

14 Karin T. Karin T. | Web | 27. ledna 2014 v 20:53 | Reagovat

Ooo, děkuji!

15 Miro Miro | 23. září 2015 v 9:12 | Reagovat

ředkvičková polévka s ricottou- určitě vyzkoušejte, je to lahoda

http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/redkvickova-polevka-s-ricottou/

16 Karin Osinová Karin Osinová | 20. října 2015 v 9:05 | Reagovat

[15]: Díky za nevšední nápad, vyzkouším ;-)

17 Anička Anička | Web | 23. března 2016 v 13:23 | Reagovat

Hm díky za dobrý recept na brokolivcovou polívčíčku.

18 Karin Osinová Karin Osinová | 1. dubna 2016 v 11:12 | Reagovat

Rádo se stalo :-)[17]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama