Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Domácí žitný chleba

17. června 2012 v 14:35 | Karin |  Slané pečení a knedlíky
Minulý víkend se mi povedly hned dva, řekla bych, mistrovské kousky. Upekla jsem svůj první bochník chleba a udělala výbornou jahodovou zmrzlinu (recept přidám), a to bez zmrzlinového přístroje (který by se mi stejně nevešel do kuchyně). Musím uznat, že vytvarovat si vlastní bochník chleba, přendat jej na plech a sledovat, jak se z bochníčku kostrbatého těsta stává krásně křupavý domácí chleba, stojí za to! Upečte si taky svůj vlastní chleba. Já už budu péct svůj třetí a zase trošku jiný než ty dva předchozí, aktuálně jsem totiž ve stavu, kdy mě baví neustále vymýšlet nové druhy chleba ;o)


Ingredience:
200g hladké mouky (pšeničné)
300g žitné mouky (s poměry mouky lze experimentovat, tento poměr je kompromis mezi zdravější žitnou moukou a lehkostí zpracování těsta, chleba ale uděláte i v poměru 400:100 nebo pouze z žitné mouky, na úvod je ale lepší začínat i s částí pšeničnou, zároveň pšeničnou mouku můžete nahradit celozrnnou, ovesnou nebo třeba kukuřičnou)
2 bílé jogurty (=2x150g), opět lze experimentovat, začínala jsem se dvěma řeckými a skončila u dvou light bílých
Vrchovatější lžička jedlé sody, 150g nastrouhané karotky, hrst polámaných pekanových ořechů
Větší špetka soli, 150-200ml mléka

Postup:
Trobu nechte předehřát na 230 °C. Do mísy prosejte obě mouky, smíchejte je se solí a jedlou sodou. Přidejte ořechy, mrkev a jogurt a krouživýmy pohyby vidličkou nebo vařechou s dírou promíchejte a pomalu zapracovávejte a postupně přilévejte mléko. Měla by Vám vzniknout lepivá hrouda těsta. Hroudu přendejte na pomoučený vál, ještě chvíli hněťte a postupně zpracujte pomoučenými dlaněmi do tvaru bochníku. Pokud se Vám zdá bochník kostrbatý a těsto ne moc hezky zpracované, nebojte se. Není to těsto na pizzu, které by mělo být hladké bez jakýchkoliv hrudek. Bochník přendejte na plech vyložený pečícím papírem, udělejte na něm několik zářezů a dejte péct na cca 30 minut. Chleba postupně zezlátne a ze všech nerovností bude křupavá kůrka. Dobře upečený chleba zní při poklepání dutě, ale zaručuju Vám, že ten správný zvuk poznáte;o) Příště zkusím domácí chleba kváskový, tak až se na to vrhnu a pokud to dopadne dobře, přidám recept;o)

Pšenično-žitný chleba s pekanovými ořechy a karotkou
Žitno-pšeničný chleba s bramborou a rozmarýnem
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kapusta Kapusta | 17. srpna 2013 v 18:24 | Reagovat

Ozkoušela jsem tento recept, akorát jsem použila špaldovou mouku a výsledek je super. Dobrota! :-)

2 Karin T. Karin T. | Web | 19. srpna 2013 v 15:23 | Reagovat

[1]:Se špaldovou jsem už také pekla, výsledek je také výborný!

3 Linda Linda | 10. října 2013 v 17:50 | Reagovat

Ahoj Karin,
jela jsem přesně podle receptu a zvládla jsem to :-) Jen jsem místo pekanových ořechů (které jsem nesehnala) použila Tebou doporučené vlašáky a chleba byl výbornej!
Děkuji.

4 Karin T. Karin T. | 11. října 2013 v 15:13 | Reagovat

[3]:Super, gratuluju ;o)

5 Monika Monika | E-mail | 26. srpna 2015 v 17:20 | Reagovat

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jakou by měl mít chleba správně konzistenci uvnitř. Vyšel mi lepivý, i když jsem ho pekla 40 minut, tak nevím, co jsem udělala špatně.

6 Karin Osinová Karin Osinová | 31. srpna 2015 v 15:59 | Reagovat

[5]:Ahoj, díky za dotaz, odpověděla jsem Ti do mailu. Každopádně konzistence uvnitř nemá být lepivá, spíš hutná a vláčná.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama