Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Kulajda

16. ledna 2012 v 20:24 | Karin |  Polévky
Není to sice italská polívka, ale do aktuálního chladného počasí se hodí náramně. Je hustá, lahodná a zdravá a hodí se i jako večeře či lehčí oběd. Jeden italský prvek se však na kulajdě přece jenom najde - co kraj, to jiný recept - a přitom vždy ten zaručeně původní a jediný správný. Kdo chce, zkusí třeba ten můj, kde jsem použila šumavské lišky;o)


Ingredience:
Větší hrst sušených, čerstvých či mražených hub (já použila mražené lišky ze Šumavy)
Jedna střední cibule, jedna velká brambora, kelímek smetany na vaření, 3dcl vývaru nebo mléka
Nasekaný kopr (hrstka), jedno vejce, sůl, pepř, cukr, kmín a citronová šťáva

Postup:
Na másle nebo oleji necháme zpěnit cibulku a přidáme na kousky nakrájené houby (sušené předtím spaříme), kmín a necháme chvíli podusit. Bramboru mezitím oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a přidáme k cibuli a houbám, osolíme a opepříme. Dáme vařit vejce. Směs v hrnci promícháme a podlejeme (jen, aby byly brambory ponořené) vývarem nebo mlékem. Vaříme dokud brambory nezměknou a následně přilejeme smetanu a mícháme, dokud polévka nezhoustne (kdo má rád hodně hustou, rozkvedlá v hrnečku ve smetaně lžíci hladké mouky a přidá do polévky). Na závěr přidáme kopr a na kousky nakrájené vejce, odstavíme z ohně a dochutíme citronovou šťávou, solí, cukrem a pepřem. Dobrou chuť.


Alternativa:
Polévku lze zahustit i jíškou, kdy již do cibule s houbami nasypete hladkou mouku. Pro vydatnější verzi připravte každému jedno zastřené vejce (do vařící vody s trochou octa, v níž vytvoříte vír, rozklepnete vajíčko a vaříte cca 2-3 minuty, aby žloutek zůstal tekutý a vytáhnete děrovanou lžící).
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama