Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Insalata Caprese

7. ledna 2012 v 17:56 | Karin |  Bez masa
Caprese, bílé víno, západ slunce a vlahý mořský vzduch, který Vám pohazuje vlasy v příjemné italské restauraci u pláže. To je klasika, která se většinou vybaví, když se řekne Caprese. Ale tento skvělý salát si ráda připravuji i v zimě či jiném ročním období vždy, když narazím na voňavá rajčata (abyste na ně narazili s jistotou zajeďte si do Makra nebo do Winefood marketu, případně kupujte ty na větvičče). Pak už stačí jenom nějaké italské bílé nebo Prosecco a máte malou oslavu na konci únavného dne;o)


Ingredience:
Dvě až tři hezká rajčata nebo spousta malých, třešnových, jedna mozzarella (ideálně pravá bůvolí - di bufala)
Čerstvá bazalka - jeden stonek s lístky stačí, sůl a pepř, aceto balsamico (ideálně nějaké starší a bio) a olivový olej

Postup:
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na tenké plátky a postupně je prokládáme přes sebe na talíř či mělkou ozdobnou mísu. Já mám ale radši italskou domácí verzi, kdy se na talíř rozloží plátky nebo půlky (u třešňových) rajčat, osolí a opepří a na ně se rozloží rukou natrhaná mozzarella pěkně po směru vláken tohoto úžasného sýra. Na konec na salát natrháme bazalku, osolíme a opepříme, zakápneme tím nejlepším olivovým olejem a zastříkneme trochou kvalitního balsamika. Alternativně lze připravit rovnou zálivku z oleje a balsamika v poměru 3:1 a zastříknout hotovou zálivkou (balsamiko se tak zjemní). Nezapomeneme Do skleniček nalijte vychlazené víno a můžete podáva salát, víno a třeba bruschetty či čerstvé pečivo.


Salát Caprese pochází z italského regionu Campanie z ostrova Capri. Insalata Caprese se v Itálii nejčastěji konzumuje jako antipasto (tzn. předkrm) společně s vychlazeným bílým vínem a poté následují další skvělé chody italské večeře. Je to opravdu velmi jednoduché, takže si jej připravte taky!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mineralista Mineralista | 7. ledna 2012 v 23:22 | Reagovat

Tohle znám a je to super dobrota. Doporučuju 8-)

2 Karin T. Karin T. | 8. ledna 2012 v 13:36 | Reagovat

[1]: Přesně tak;o) Díky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama