Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Zuppa di piselli - hráškový krém

21. listopadu 2011 v 23:52 | Karin |  Polévky
Studené dny už pomalu vystřídaly ty hezké a postupně se ustálily v předpovědích počasí. Doma nám hřejí radiátory, blíží se Vánoce. V takové dny já mívám chuť na husté zeleninové polévky, které zasytí a zahřejí, ale přitom kaloricky neublíží. Mezi moje polévkové favority patří toskánská ribollita, brokolicový krém, barevná multizeleninová polévka anebo zelený hráškový krém - zuppa di piselli, jak ji nazývají v Itálii. Nemá nic společného s nažloutlou hrachovkou ze školních jídelen (i když já mám docela ráda i tuto) a kvůli krásně zelené barvě, bleskové přípravě a úžasné chuti si ji určit oblíbíte i Vy a nepohrdnou ani vybíravé dětičky.


Ingredience
350g mraženého hrášku (vezměte nějaký lepší) nebo použijte čerstvý, stroužek česneku, 1 střední cibulka (bíla pokud možno), špetka majoránky nebo petrželky, sůl, pepř, máslo (nebo olivový olej pro zdravější verzi), malá brambora (nemusí být, doporučuji na zahuštění pouze, když nemáte dostek hrášku)

Postup
Cibuli nakrájejte na jemno a osmahněte ji na másle nebo olivovém oleji. Přidejte na plátky nakrájenou polovinu česneku a na kostky nakrájenou bramboru (neuvařenou). Restujte cca 2 minuty a poté přisypte veškerý hrášek, osolte, opepřete, přidejte bylinky a zhruba minutu míchejte celou směs. Následně zalejte horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla veškerá zelenina sotva ponořená (nezalívejte příliš, polévka by mohla být řídká). Nechte probublávat dokud hrášek a brambory nezměknou (trvá cca 3-5 minut). Polévka se nesmí vařit dlouho, protože by ztratila svou krásně zelenou barvu. Ve finále celou polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Pokud je příliš hustá, přilejte trochu vývaru nebo horké vody. Na pánvi na sucho osmahněte nějaké dobré pečivo a máte domácí krutonky ... dílo je hotovo a můžete podávat. Dobrou chuť.





Nápady na obměny
Do polévky lze přidat trochu smetany na zjemnění. Smetanu nemusíte rozmíchat, stačí přidat lžičku smetany přímo do talíře při servírování. Krutóny lze nahradit nastrouhaným sýrem, parmazánem nebo třeba opraženými slunečnicovými semínky či piniovými oříšky. Zajímavou variantu s exotickým nádechem získáte, když s polévkou společně rozmixujete několik mátových lístků.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 23. listopadu 2011 v 21:03 | Reagovat

Jéeee, to je můj oblíbený hráškový krém :)) Kdo rád maso, může si přidat i opečený plátek pancetty, ale já taky radši krutony :))

2 Karin T. Karin T. | 24. listopadu 2011 v 8:04 | Reagovat

Krutony se snad hodí do každé hustější polívky :-) mnam mnam

3 Karin Tomanová Karin Tomanová | 28. června 2012 v 19:02 | Reagovat

Tak tento recept patří mezi nejčtenější z mého blogu! Pochlubte se, jak se Vám povedl a jak chutnalo? ;-)

4 K@tka K@tka | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 21:38 | Reagovat

Také jsem zkoušela. Udělal jsem ho s bazalkou a dopadlo to takhle:
http://www.foodstyle.cz/products/hraskova-polevka-s-bazalkou/
:-)

5 Linda Linda | E-mail | 14. října 2013 v 15:44 | Reagovat

Ahoj Karin,
polévka je výborná :-) Nakonec jsem ji udělala bez brambory a hustá byla dost.
Děkuju.
Linda

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama