Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Toskánská ribollita

1. listopadu 2011 v 22:00 | Karin |  Polévky

Ribollita je toskánská klasika z bílých fazolí, černé kapusty a dalších dobrot. Ribollitu jsem několikrát zahlédla v časopisech s italskými recepty a také v jídelníčcích v Itálii, ale vyloženě mě nadchl až recept z Jamieho italské kuchařky - La mia ribollita preferita. Hezká fotka, úžasné povídání a samé lákavé ingredience - fazole, kapusta, rajčata a olivový olej - k tomu delší příprava a senzační podzimní recept na hustou polévku pro zahřátí je na světě. Uvařte si ji někdy až příjdete vyhladovělí z venku za sychravého počasí (třeba z pouštění draků:o) a uvidíte, jak Vám tato toskánská polévka udělá dobře;o)

Co budete potřebovat:
250g fazolí (bílé malé - cannellino nebo jiné)
1 rajče
3 řapíky celeru
1 střední červená cibule
1 menší brambora
2 mrkve
3 stroužky česneku
špetka chilli vloček, 1 bobkový list, sůl a pepř
400g konzerva dobrých loupaných rajčat
250 - 300g kapusty na nudličky (nejlépe italská černá, ale klidně naše hlávková)
2 hrsti drobků z dobrého chleba - klidně starší chleba (ne strouhanka!!!)

Jak na to:
Fazole (čerstvé nebo přes noc namočené) dejte do vody, přidejte rajče, oloupanou bramboru a bobkový list a dejte vařit. Rajče a brambora vytáhne chuť fazolí a změkčí slupku;o) Fazole vařte doměkka. Na olivovém oleji osmahněte na kostky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a na plátky nakrájený česnek společně s chilli. Pod poklicí smažte zeleninu pomalu cca 15 minut, zelenina nesmí zhnědnout, nesmí se připálit! takže nechte škvíru. Když zelenina změkne přidejte rajčata z konzervy a pár minut pomalu vařte.

Přidejte uvařené fazole s trochou vody, v níž se vařily a přiveďte k varu. Poté přimíchejte všechnu nakrájenou kapustu a drobky chleba, které polívku lahodně zahustí (není potřeba žádná nezdravá jíška). Krátce povařte, aby kapusta zavadla. Pokud se polévka zdá příliš hustá, přidejte trochu vody z vařených fazolí. Od finále už Vás dělí jen cca 30 minut vaření. V závěru polévku dosolte a opepřete a kápněte do ní trochu nějakého super olivového oleje, aby byla lesklá a sametová. Pokud máte velký hlad, podávejte s pečivem a pokud nemusíte řídit tak i s bílým vínem;o) Na závěr můžete posypat nějakou zelenou bylinkou ... Dobrou chuť;o)

Ribollita z české kapusty - lze připravit i hustější variantu
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 23. listopadu 2011 v 21:13 | Reagovat

Italové umí vařit geniální podzimně zimní polévky, a jak správně podotýkáš - vždy bez jíšky! Také nejsem její příznivec. Já vařila včera podobnou ribollitu, ale la mia preferita byla s ceci - cizrnou - místo fazolí :)

2 Karin T. Karin T. | 24. listopadu 2011 v 8:05 | Reagovat

Ceci mám taky v lednici, ale ostatní strávnící radši fazole, takže vyhrály fazole:o) Cizrnuju hold propašuju do minestrone ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama