Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Limoncello

20. listopadu 2011 v 22:29 | Karin |  Bevute (nápoje a drinky)
Světle žlutá barva, omamná vůně citrónů a výrazná, svěží, sladká chuť ... jednoznačně Limoncello! Limoncello je tradiční likér, který se vyrábí ze slupek velkých, krásných citronů, které dozrály na žhavém sicilském či amalfském pobřeží Itálie. V Itálii Vám Limoncello nejčastěji nabídnou ledově vychlazené po jídle jako digestiv v malé rovněž vychlazené skleničce. Sklenička se často přidává do mrazáku společně s láhví Limoncella, aby byla zaručena opravdu stoprocentní ledovost servírované dobroty. Nápoj by měl být nejlépe tak vychlazený, aby měl při nalévání "olejovou" konzistenci. Limoncello seženete v každém italském obchodě a v Česku ve specializovaných prodejnách. Pokud se Vám jej koupit nepodaří, udělejte si Limoncello vlastní. Příprava není složitá, ale budete potřebovat cca tři týdny na odležení a lůhování.

Amalfské citróny ze Sorrenta

Ingredience na domácí Limoncello
500 g bio citronů (nebo čerstvé italské citrony přivezené z dovolené), 3 dl 90% alkoholu, 400 g cukru, 4 dl vody
Postup
Nejprve si ostrým nožem nebo škrabkou oloupejte citrony. Dejte ale pozor, abyste opravdu loupali poze kůru a nikoliv bílou slupku, která pokrývá citron, ta by Vám zajistila nechtěnou hořkost budoucího Limoncella. Poté nasypte všechnu kůru do velké skleněné nádoby (třeba velká zavařovací sklenice nebo džbán). Občas narazíte na recept, kde se ke kůře přidají i celé oloupané segmenty citronů, ale tradičně se Limoncello připravuje pouze z kůry). Kůru zalejte alkoholem. Smíchejte vodu s cukrem (a případně se šťávou z jednoho citronu) a nechte krátce povařit nebo zahřát dokud se cukr nerozpustí. Vychladlou cukrovou vodu přilejte ke kůře v alkoholu, nádobu přikryjte, aby do ní nezavítali nevítaní hosté a nechte 15 dní odležet. Po patnácti dnech pefiltrujte tekutinu a nechte jí ještě týden na odležení. Ve finále přelijte do láhve a pořádně ji vychlaďte v mrzáku společně se skleničkami k podávání. Pak už jen stačí vytáhnout a podávat;o)


Postřehy a rady na závěr

Limoncello můžete servírovat po jídle jako digestiv, ale klidně si jej nalejte jen tak pro pochutnání nebo na osvěžení při posezení s přáteli ... chutná skvěle, pije se dobře, ale je to přece jen alkohol, takže pozor na těžká rána opilcova.
Limoncello se nebojte přidat do dezertů, cukroví nebo do marinády na drůbeží maso nebo ryby. Krásně Vám zpestří třeba salátovou zálivku nebo zmrzlinový pohár s ovocem, hlavně potom ale nesedejte za volant.
Receptů a variant na přípravu domácího Limocella je opravdu více, takže si zvolte postup, který Vám vyhovuje a hlavně, ať Vám chutná! Nebo si Limoncelo kupte na dovolené na amalfském pobřeží a bude taky dobré ;o)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 girlsolsen3 girlsolsen3 | 20. listopadu 2011 v 22:39 | Reagovat

ahoooj:) hlasuj pro mě prosíííím tady: http://vanocni.datart.cz/nikola-talasova-si-preje-smartphone-apple . Stačí kliknout na to první dole "darovat ozdobu".  moooc děkuju

2 Ratatouille Ratatouille | 21. listopadu 2011 v 13:27 | Reagovat

Komentář výš je trošku z cesty ne? Limoncello vyzkouším ... pěkný

3 Petra Petra | E-mail | Web | 14. září 2013 v 22:09 | Reagovat

To musí být parádní, už vidím jak se mi dělá káva do kanceláře a dotoho připíjím tenhle nápoj

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama