Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Švestkový koláč

31. srpna 2011 v 19:54 | Karin |  Sladké pečení a cukroví
Švestková sezóna stále trvá, takže jsem se rozhodla upéct švestkový koláč. Ale žádný kynutý s posypkou, ale linecký s třtinovým cukrem;o) Každý den ho snídáme a příjde mi, že je den ode dne lepší! Upečte si ho taky, je to jednoduché a moooc dobré! A pokud nemáte švestky, vězte že tomuhle lineckému koláči sluší i meruňky, třešně nebo rybíz.

Ingredience na jeden koláč (běžná koláčová forma, cca 25 cm průměr dna):
Těsto: 220g hladké mouky, 140g másla, 30g moučkového cukru a 30g třtinového cukru
1 vejce (stačí žloutek), 2 lžíce vody, 1 lžíce tvarohu
Náplň: 8 - 10 hezkých švestek, 1 měkký tvaroh, 1-2 lžíce třtinového cukru

Postup:
Mouku prosejte do mísy, máslo nakrájejte na kousky a přidejte k mouce. Zpracujte na drobenku a poté přidejte oba cukry, žloutek a dvě lžíce vody. Ze všech surovin vypracujte tuhé těsto a dejte jej na 30 min do lednice. Vypeckujte a rozpulte si švestky (pokud jsou kyselejší, tak je pocukrujte), tvaroh vyšlehejte s třtinovým cukrem. Vytáhněte ztuhlé těsto z lednice, pětinu odkrojte a dejte do mrazáku a zbytek vyválejte na kolo o trochu větší než je forma na koláč. Vyválené těsto přeneste do formy a pěkně jím formu vyplňte (přesahy použijte na okraje formy, nebo přidejte do mrazáku), propíchejte vidličkou a dejte na cca 5-10 minut předpéct do trouby vyhřáté na 200°C (můžete zatížit fazolemi). Když se těsto začne nafukovat, vytáhněte, pomažte ho souměrně tvarohem, rozložte švestky, pocukrujte a na povrch nastrouhejte těsto z mrazáku. Dejte péct a pečte, dokud povrch hezky nezezlátne. Dobrou chuť;o)

PS: Na obrázku mám meruňkovou verzi, jelikož švestkový jsem nestihla vyfotit :-)



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Petra Petra | E-mail | 6. září 2011 v 9:56 | Reagovat

Tak tenhle koláč je fakt výborný,třeba k nedělní snídani nebo jen tak pro hosty ke kafíčku. :-P

2 Karin T. Karin T. | 6. září 2011 v 20:44 | Reagovat

A skvělá je i obměna s jahodami, broskvemi nebo lesními plody :-)

3 Kili Kili | 8. září 2011 v 19:04 | Reagovat

Noooo, tak s jahodami ho můžeš přístě udělat mě ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama