Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Pizza

9. srpna 2011 v 22:51 | Karin |  Slané pečení a knedlíky
Recept na rajčatovou omáčku už tady mám, takže teď ten slíbený recept na těsto. Je to skutečně dobrý a jednoduchý recept, takže domácí pizzu s ním určitě zvládnete a určitě všem bude chutnat. Nicméně, nejlepší pizza je stejně margherita s bůvolí mozzarellu ze zděné pece z Neapole ;-)

Ingredience na cca 4 středně velké pizzy (nebo dvě na plech):
500g hladké mouky (může byt přímo speciální na pizzu, má více lepku), 1lžicka soli a pískového cukru,
10g droždí (sušeného nebo o trošku víc čerstvého - 12g), 400ml vlažné vody

Postup:
Mouku na válu smíchejte se solí, do středu hromádky mouky udělejte důlek. Do vlažné vody dejte droždí s cukrem, rozmíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek (cca 10 minut ne teplém místě). Kvásek pak nalijte do důlku v mouce a vidličkou pomalu krouživými pohyby shrabujte mouku z vnitřní strany důlku doprostřed do tekutiny, vznikne Vám postupně kaše a časem už těsto nepůjde vidličkou míchat. To je okamžik, kdy těsto vezmete do rukou a hezky jej zpracujte do koule (mělo by vzniknout hladké, pružné těsto) - trvá cca 10 - 15 minut. Když máte hotovo, přikryjte těsto čisto utěrkou a dejte na cca 30 minut vykynout na teplé místo a poté rozdělte na koule, podle toho kolik chcete mít pizz. Pizzaři běžně vytvarované koule těsta přesunou do lednice, kde ho nechají přes noc odpočinout, což zajistí vláčnou a křupavou pizzu. Před pečením těsto vytáhněte rukama do požadovaného tvaru a připravené pizzy potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte dobrotkami dle chuti a pečte při 250 - 300°C (záleží, co vaše trouba umí) níže v troubě po dobu cca 4 - 7 minut (dle tloušťky těsta - pravá neapolská pizza (alta) má vyšší okraje a skvělý vláčný střed, pizza v ostatních částech Itálie je větší a tenká s křupavými okraji) ... Přeju ať se povede a chutná ...

Úžasná bufalina ze Sorrenta
Rada:
Fáze od potírání omáčkou by neměla trvat dlouho, protože těsto pořád kyne a nechcete mít místo pizzy koláč;o) Nejideálnější by bylo péct pizzu ve zděné peci, ale to se nám asi běžně nezadaří ... z trouby je ale taky dobrá ....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kamka Kamka | Web | 2. ledna 2012 v 16:16 | Reagovat

Pizza, základ všeho! .)) Tuze zajímavý blog, takový jsem ještě "nepotkala"!

2 Karin T. Karin T. | 2. ledna 2012 v 21:29 | Reagovat

[1]: Díky;o)Klidně se zastav častěji :-)

3 Marti Marti | E-mail | 29. července 2013 v 22:42 | Reagovat

Pizza mi v troubě překynula, co jsem udělala špatně? Chtěla bych mít takovouhle tenkou. Jinak je asle super :)

4 Karin T. Karin T. | 30. července 2013 v 14:07 | Reagovat

[3]: V části, kdy na pizzu dáváte omáčku a ingredience musíte pracovat rychle plus těsto by mělo být vytahané hodně do tenka. Pro jistotu ale příště uberte droždí, asi jste ho měla čerstvější ...

5 Pedro Pedro | E-mail | 21. prosince 2013 v 16:09 | Reagovat

Dobrý den, těsto dělám stejné. Po vypracování ho ale zabalím do fólie a dám na noc do ledničky. Těsto moc nenakyne a ani potom se nemusí pospíchat aby nenakynulo. Mohu doporučit :)

6 Karin T. Karin T. | 28. prosince 2013 v 13:13 | Reagovat

Lednička je dobrá alternativa i pokud chcete připravit těsto předem třeba na párty, abyste se s ním nemuseli trápit před ní ... dělají to tak i v mnoha pizzeriích ...

7 filo filo | Web | 5. května 2014 v 21:03 | Reagovat

Ahoj pizzu přímo zbožnuju a děkuji ti za tento článek opravdu mi pomohl jinak pokud by jsi ráda věděla jaké pizzerie navštěvuju koukni na můj seznam luxusních pizzerii z cele ceske republiky http://www.iluxurylife.cz/cs/subkategorie/pizzerie

8 Karin T. Karin T. | Web | 6. května 2014 v 7:51 | Reagovat

[7]: Díky, pizza, pokud se umí, je prostě dobrota ;-) Na web mrknu, díky za tip ...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama