Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Co si přivézt z Itálie?

15. srpna 2011 v 19:48 | Karin |  O italské kuchyni
Itálie (kraj od kraje) nabízí opravdu spoustu dobrot a lahůdek, které stojí zato si přivézt, takže kdybych měla psát o všech, bylo by to na sepsání malé encyklopedie … uvedu proto jen některé z možných dobrot, které byste neměli mít problém sehnat …

Drobné pečivo a sladkosti

K vínu, sýrům a salámům se skvěle hodí křupavé italské grissini (dlouhé tyčinky), které v Itálii koupíte tenké, tlusté, celozrnné, rozmarýnové, solené nebo třeba s kousky oliv. Grissini bývají prakticky baleny cca po deseti v jednotlivých porcích a tyto porce jsou také cca po deseti v celkovém jednom balení. Tento způsob balení mi přijde naprosto skvělý, protože si rozbalíte jen takové množství, které sníte a zbytek zůstane pěkně zabalený a nezvlhne … Obměnou grissin jsou různé krekry a jiné tvary křupavých dobrot. Pokud jste milovníky chipsů, rozhodně zkuste San Carlo;o)

Pokud máte rádi vanilkové rohlíčky, rozhodně zkuste úžasné drobné věnečky, které se rozplynou v puse a nestojí vůbec moc - Canestrelli. Další dobrotou jsou všelijaké snídaňové sušenky (biscotti), které se prodávají ve velkých pytlích a v marketech jich bývají plné regály (hodí se i pro malé děti). Italská klasika jsou taky věnečky Bucaneve, medové Millefoglie (skvělé jsou zejména ty, plněné čokoládou), piškotové dezerty Trancetto (značka Balconi aj.) a nezapomeňte zkusit cukroví z italských cukráren a pekáren a jako sladkou svačinku si dejte bombolone (koblížek, který má různé tvary a bývá plněný krémem, pudinkem, čokoládou atd.). Pro děti kupte taky všelijaké italské caremelle (bonbony).


Pochutiny, ovoce, zelenina

Nebyla by to Itálie bez oliv, kaparů, ančoviček, sušených a zelených rajčat, nakládané zeleniny, džemů, pesta a dalšího a dalšího … Takže si rozhodně nezapomeňte přivézt olivy (ideálně ty, které na místě vyzkoušíte a zachutnají Vám), v soli naložené kapary, sušená rajčata (nakládaná nebo jen tak), úžasné antipasti (nakládané lilky, cuketky, artyčoky atd.), fíkové džemy nebo marmelády, janovské pesto, rajčatovou pasatu nebo nakládaná rajčata (všechna jsou skvělá a levná!). Pokud budete mít možnost, přivezte si taky čerstvě natrhané citrony (ideálně sicilské), jejichž kůru si můžete zamrazit nebo nasušit … Cokoliv budete mít jak uskladnit, stojí za přivezení.
Tekuté zlato a alkohol

Olivový olej. Přivezte si tolik, kolik se vám vejde do auta nebo zavazadel. Kupujte hlavně panenský, lisovaný za studena (ESTRATTO A FREDDO nebo jiný popisek se slovem freddo) a skvělý je také nefiltrovaný (vypadá kalně) olivový olej. Do oleje se určitě vyplatí investovat a nejlépe je nakoupit olej přímo u producentů. Když už zmiňuji olej, nezapomeňte balsamikový ocet a to nejlépe L'Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (do salátů;o).


Co se alkoholu týče, asi není potřeba se dlouze rozepisovat - víno, víno, víno:o) Mezi další klasiky pak patří šumivá a perlivá vína (lambrusco, spumante) a výborné Prosecco (viz samostatný článek), italská pálenka Grappa nebo citronový likér Limoncello (skvělý jen tak nebo do dezertů a pohárů)

Uzeniny a sýry

Určitě si přivezte Parmigiano Reggiano, Pecorino, pravou Mozzarella di bufala (bůvolí mozzarellu) a jiné sýry, které Vám zachutnají. Z uzenin pak doporučuji bresaolu (viz samostatný článek), různá prosciutta, salame di Milano, salame cacciatore (lovečák:o) a jiné "červené" domácí salami a nezapomeňte na itaslké salsiccie (klobásky).

Na co jsem zapomněla

Těstoviny všelijakých tvarů, mouku na pizzu a těstoviny, koření a bylinky (natrhejte si rozmarýn, který je všude kolem!), tuňák v konzervě, lanýžové speciality, nakládané fazole různých barev … pokud máte další tip, hoďte do komentáře;o)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Peťule Peťule | E-mail | 6. září 2011 v 10:11 | Reagovat

Já si dovezla olivový olej a hlavně ty těstoviny velkých tvarů, které u nás nekoupíte,aspoň na malém městě ne. ;-)

2 petra petra | E-mail | 6. září 2011 v 10:14 | Reagovat

To co si ale z Itálie nedovezete, a proto tam musíte jet a ochutnat, je pravá vyhlášená italská zmrzlina (mňam),takou tu také nemáme. :-(

3 Karin T. Karin T. | 6. září 2011 v 20:38 | Reagovat

Svatá pravda! Zmrzlinu si člověk opravdu nepřiveze;o) a ta italská je bezkonkurenční!!! :-D

4 Jana Jana | E-mail | Web | 19. října 2013 v 19:37 | Reagovat

Já jsem si od Dolomiti Adamello Brenta - Monte Bondone přivezla také hodně suvenýrů, hlavně vína a trička

5 Itálie Itálie | Web | 14. dubna 2017 v 12:13 | Reagovat

Jo vždy když jedu do Itálie tak přivezeme plno sýrů, vína apod. věcí :D pak to jíme další 2 měsíce. Někdy už si říkám, že tam nejedeme relaxovat, ale spíše nakupovat :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama