Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Co si počít se sušenými rajčaty?

19. srpna 2011 v 12:00 | Karin |  Italské suroviny - co s nimi
Pomodori secchi - Sušená rajčata aneb lahůdka, kterou si v Česku nevyrobíte (pokud vyrobíte, tak rozhdoně nebudou taková, jako originál italská, protože u nás sluníčko nehřeje stejně jako u moře a hlavně nemáme moře a vlhký, slaný, mořský vzduch ... ale rozumím, že i domácí, sušená v troubě mají něco do sebe;o). Jelikož se mě už více lidí ptalo, co se sušenými rajčaty mohou provádět, doporučím Vám několik rychlých tipů. Obecně ale platí, že sušená rajčata (i nakládaná) se hodí téměř do jakýchkoliv omáček na těstoviny, do dušených mas atd.


Salát se sušenými rajčaty a grilovaným sýrem
Trobu předehřejte na 150°C a zvolte program gril. Různé druhy listových salátů natrhejte na sousta, malá rajčátka nakrájejte na drobné měsíčky nebo ještě lépe na tenké plátky, ředkvičky rovněž na tenké plátky, natrhejte několik lístků bazalky. Nakládaná, sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Připravte si zálivku - olivový olej, aceto balsamico (2:1), čerstvě namletý pepř a trošku dižonské hořtice - vše společně prošlehejte. Na cca 1cm tlusté krajíčky nakrájejte pečivo dle chuti (já volím vícezrnnou, tmavou bagetku nebo klasickou ciabattu). Na pečivo poklaďtě větší kusy hermelínu, gorgonzoly, brie nebo mozzarelly a dejte do trouby, dokud se sýr nerozteče. Na velký talíř poklaďte salátové lístky, posypte rajčaty, ředkvičkami a sušenými rajčaty. Vše mírně proházejte a následně zakapejte zálivkou. Podávejte s toasty s roztopeným sýrem.

Další nápady
Děláte-li klasické dušené maso, přidejte k němu klidně již od začátku několik sušených (ne nakládaných) rajčátek nakrájených na kostky, pokrm dostane nový, nezaměnitelný chuťový rozměr. To platí i pro maďarský guláš, do kterého dáváte protlak;o) Přidejte si sušená rajčata do gratinovaných brambor, omáčky na gnocchi, na pizzu, do domácí paštiky nebo si je naservírujte na prkýnko, posypte hoblinami parmazánu, přidejte nakládané kapary a velké olivy a máte labužnickou večeři, kterou podávejte s crostini nebo čerstvým pečivem ...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama