Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Zapečený lilek s rajčaty

21. července 2011 v 20:06 | Karin |  Bez masa
Zapečený lilek je skvělá večeře nebo součást párty menu. Kombinace lilku, rajčat a mozzarelly totiž nikdy nezklame;o) A víte, jak koupit dobrý lilek? Měli byste si ho pěkně potěžkat, měl by mít váhu odpovídající jeho velikosti, neměl by být příliš lehký, stopka by neměla být úplně zavadlá až suchá a lilek by měl být krásně lesklý bez jakýchkoliv vad na povrchu.

Ingredience:
1 ks mozzarelly (nejlépe bůvolí;o)
1 plechovka sekaných soudkových rajčat nebo třešínkových rajčat
1 stroužek česneku
1 střední lilek
Sůl a pepř a olivový olej (jako vždy extra virgin)
Čerstvá bazalka nebo oregano nebo obojí
Hladká mouka na obalení lilku
Nastrouhaná větší hrst parmezánu

Postup:
Lilek nakrájíme na cca 1cm kolečka, osolíme a necháme "vypotit" (cca 10 minut), poté opláchneme studenou vodou a osušíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka (možno i utřít nebo prolisovat) a přidáme k rajčatům spolu s natrhanými bylinkami. Mozzarellu natrháme na kosuky nebo nakrájíme na kolečka, pokapeme olejem, osolíme a můžeme přidat trochu bylinek. V pánvi rozehřejeme olej. Lilek postupně z obou stran obalíme v mouce (stačí jen položit z jedné strany, přitlačit a otočit na druhou) a osmažíme z obou stran dozlatova a dáme na papírovou utěrku stranou. Pánev očistíme a nalijeme na ni rajčatovou směs, kterou necháme prohřát.


Do zapékací mísy "nalijeme" tenkou vrstvu rajčat, posypeme parmezánem, naklademe vrstvu lilku, který proložíme mozzarellou a postup opakujeme, dokud vše nespotřebujeme. Poslední vrstva by měla být mozzarella na rajčatech posypaná parmezánem. Zapečeme jen krátce pod grilem, dokud se na povrchu neutvoří zlatá krusta (180 horkovzduch 5-10 minut).

Tahle dobrota je poměrně sytá, ale klidně ji můžete podávat se světlým italským pečivem, které si v rajčatech budete máčet (jako správní Italové:o). Je možné připravit i alternativu s bramborami (na obrázku níže), které uvaříme do skoro měkka, nakrájíme na kolečka a na vrstvu lilku a sýru přidáme vždy plátky brambor. Tato varianta se trochu více rozpadá, ale chutná také skvěe! Dobrou chuť.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama