Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Ragu bolognese

26. července 2011 v 21:14 | Karin |  Carne (maso)
Boloňské ragú je jeden z nejznámějších italských receptů, ale pokud si boloňské špagety objednáte, většinou dostanete různě hustou směs mletého masa (často jen vepřového) s rajčaty a případně bazalkou, zasypané strouhaným eidamem (v lepším případě sypané parmezánem). Ráda bych se s vámi ale podělila o recept na pravé italské Ragú bolognese (k sehnání na Hospodářské komoře v Bologni). Je víc než pravděpodobné, že až tohle ragú zkusíte, už si jej jen tak někde neobjednáte;o)


Ingredience
300 g mletého hovězího masa (spíše libové kusy)
150 g italské pancetty (slaniny) - lze nahradit mletým vepřovým (možno trošku tučnější)
Zelenina na základ (1x velká cibule,1x velká karotka, řapíkatý celer 3-4 řapíky)
Olivový olej
1-2 dcl dobrého červeného vína (může být i bílé)
1-2 dcl mléka (plnotučného nejlépe)
2 konzervy dobrých rajčat

Postup
Zeleninu nakrájejte na menší kostičky, celer na tenké plátky. Na pánvi nechte rozpustit (mírně vyškvařit) na kousky nakrájenou slaninu (kdo má verzi bez slaniny, začne zeleninou a opéká ji na oleji), přidejte zeleninu a opékejte dokud zelenina nechytne barvu (jedná se o tzv. sofritto, postup popisuju u přípravy minestrone). Následně přidejte mleté maso, které vařečkou nebo kuchařskou pinzetou rozmělněte na drobné kousky. Maso nechte pořádně opéct (skoro dokřupava), aby ztratilo červenou barvu a pořádně promíchejte se zeleninou. Já vždy maso opékám bokem samotné na pánvi a až opečené jej přidám k zelenině a promíchám. Osolte a opepřete. Nalijte mléko, přiklopte poklicí a nechte mléko vydusit. Stejný postup opakujte s vínem. Až se víno vydusí přidejte rajčata, promíchejte a nechte 1,5 - 2 hodiny táhnout (pomalu probublávat). Průběžně můžete podlévat mlékem, vínem nebo rajčatovou passatou. Na závěr by měla být omáčka hustá a lahodná. Můžete ještě dle chuti dosolit, případně přisladit nebo přikyselit. Já přidávám čerstvou natrhanou bazalku nebo oregano. Servírujte s těstovinami (klasika jsou tagliatelle, špagety, linguine).




Rada pro zájemce:
Pokud nemáte rádi slaninu nebo ji nechcete použít, je možné nahradit ji mletým vepřovým masem, čili použijete mleté libové hovězí a mleté tučnější vepřové (ragú pak nebude suché). Postup bude takový, že zeleninu osmahnete na olivovém oleji a poté přidáte maso atd. Vylepšenou chuť také dostanete, když společně s masem přidáte dvě posekaná sušená rajčata;o) Ragú můžete samozřejmě použít na lasagne. Pravá italská verze je s pancettou.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama