Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Prosecco

22. července 2011 v 17:42 | Karin |  Italské suroviny - co s nimi
Prosecco je tradiční šumivé víno, kvůli kterému se vyplatí cestovat do Itálie. Jednak jej zde pořídíte podstatně levněji než v Česku, ale zároveň se vyrábí v nádherné krajině, kterou stojí zato vidět.


Lokalita
Prosecco je tradiční italské suché až extra suché šumivé bílé víno. Prosecco se vyrábí v krajích Friulli Venezia Giulia a Veneto (cca 50 km od Benátek), a to zejména v oblasti okolo města Conegliano a Valdobbiadene. Prosecca té nejvyšší kvality - označení DOCG a Superiore - pocházejí z kopcovitého pásu provincie Treviso, který leží právě mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Tato oblast je zhruba stejně vzdálena od moře jako od Dolomit, což má pozitivní vliv na klima, avšak v místním terénu, kde jsou zejména strmé svahy, ve kterých je problém i pouze stát, je obtížné cokoliv pěstovat. Přesto nebo možná právě proto se Prosecca pocházející z této oblasti pyšní prvotřídní kvalitou. Oblast je natolik krásná, že místní výrobci požádali o její zařazení na seznam světového dědictví UNESCO. Výrobní zóna zahrnuje pouze 15 obcí a rozkládá se na ploše 20 tisíc hektarů. Víno se pěstuje pouze na slunných stranách svahů v nadmořské výšce mezi 50 a 500 m n.m. Jedním z nejlepších, které odtud pocházejí je Conegliano Valdobbiadene.

Způsob výroby
Výrobní postup je původní stará tradice, která byla upravována a zdokonalována v průběhu staletí, a to díky vývoji technických znalostí a citlivosti výrobců ke kultuře dobrého vína. Metodu výroby přivedl k dokonalosti Antonio Carpenè. Hrozny jsou ručně sbírány a následně jsou dopraveny do vinařství k dalšímu zpracování. V první fázi procházejí hrozny lisováním šetrnou metodou, kdy se dostává volně tekoucí šťáva ze srdce každé bobule. Ze 100 kg je takto možné vyprodukovat maximálně 70 litrů vína. Další fází je tzv. dekantace (čiření/čištění), kdy je kalné víno vychlazeno na 5-10 °C a udržuje se v nerezových tancích po dobu 10-12 hodin. Na konci této operace započne proces vinifikace, a to díky přírodním kvasinkám usazeným na dně, které zahájí proces alkoholového kvašení. Kvašení trvá 15-20 dnů při konstantní teplotě 18-20 °C. Na konci kvašení vznikne základ vína. Je-li základ vína čirý, může započít vznik perlivého vína. Vína z různých lokací jsou po důkladném testování smíchána v přesném poměru (prozatím byla zpracovávána odděleně dle původu, sklizně a chuti). Druhá fermentace (kvašení) probíhá tzv. italským způsobem tzn. do velkých kontejnerů je víno transformováno speciálním postupem společně s cukrem a s droždím. Tato technika umožňuje zachovat původní ovocnou a květinovou vůni hroznů. V průběhu tohoto druhého kvašení začnou kvasinky živící se cukrem produkovat CO2, což má za následek vznik hedvábných bublin Prosecca. Italská metoda kvašení probíhá minimálně 30 dní zatímco klasická metoda, kdy ke kvašení dochází v jednotlivých lahvích trvá několik měsíců až let (šampaňské). Obě metody jsou však založeny na stejném principu - přeměna cukru na CO2 díky práci kvasinek.

Kdy a jak popíjet
Prosecco je zpravidla nejlepší konzumovat do 14 - 24 měsíců od naplnění do lahve. Vína nejlepší kvality jsou nejlepší k otevření rok po sklizni. Vína nejsou vhodná k příliš dlouhé archivaci (mohlo by dojít ke ztrátě aroma). Prosecco se podává při teplotě 6 - 8 °C (záleží ale na druhu, řiďte se pokyny na etiketě nebo doporučením prodávajícího). Pro nejlepší odrůdy jsou dokonce vyrobeny speciální poháry Prosecco, které lze zakoupit v nejlepších vinotékách a specializovaných prodejnách. Prosecco se hodí všude tam, kde byste popíjeli šampaňské, jelikož se stalo jeho levnější lahodnou alternativou.

Valdobiadene
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 skotyhopribeh skotyhopribeh | E-mail | Web | 25. července 2011 v 19:02 | Reagovat

Ahoj moc pěkný bloG. O víno se také zajímám je to můj druhý koníček hned po koních, které chci zachránit. Můžeš se zapojit do petice jako ostatní nebo spíš do anketky nebo prodebatuj na téma týrání koně !

2 Karin T. Karin T. | 25. července 2011 v 23:30 | Reagovat

[1]: Ahoj, díky. Ráda se zapojím ... ;-)

3 Libka Libka | Web | 16. prosince 2014 v 9:40 | Reagovat

ahoj, prosecco mám velice ráda, s čím nemůžu souhlasit tak s cenou, že je v Itálii nižští.. naposledy jsem nakupovala tady http://www.vinodoc.cz/prosecco/ a ceny tam byly srovnatelné, jako v Itálii..

4 Karin Osinová Karin Osinová | Web | 10. února 2015 v 22:29 | Reagovat

[3]:Dovolím si nesouhlasit. Na uvedeném webu se dají koupit v akci za docela rozumnou cenu, ale v Itálii (ve větších supermarketech) koupíte ta nejkvalitnější Prosecca průměrně za 5 EUR a ta levnější za 3 EURa, což je mnohem lepší cena než na webu ;-)

5 petr petr | 24. dubna 2015 v 22:20 | Reagovat

[4]: dobry den, v italskem supermarketu koupite prumyslove Prosecco, rozhodne ne ta nejkvalitnejsi, to jsou prosecca od mensich vyrobcu z jedinecnych vynicnich trati. Rozdil je obrovsky. Nejlepsi jsou ta v apelaci DOCG Valdobbiadene. Nezapomente take, ze v CR se na rozdil od Italie plati z sumivych vin spotrebni dan.

6 Karin Osinová Karin Osinová | 29. dubna 2015 v 21:56 | Reagovat

[5]: Není supermarket jako supermarket. Standardně kupujeme jen a pouze DOCG Valdobbiadene a ideálně superiore, jak píšu v článku :-) A tato kvalitní prosecca koupíte i v běžných italských supermarketech ...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama