Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Černé nebo barvené olivy

30. července 2011 v 12:20 | Karin |  O italské kuchyni

Asi každý znáte tmavě černé, většinou pevné olivy, které se prodávají v plechovkách nebo pytlíčcích a mají nevýraznou jakoby máslovou chuť. Chutnají Vám? Spoustě lidí ano a i já je sním, když je dostanu v salátu. Spousta lidí je má dokonce radši, protože nejsou tak slané a kyselé jako zelené olivy. To je pravda. Problém však spočívá v tom, že tyto krásné, temně černé olivy mdlé chuti jsou ve skutečnosti často jen nabarvené olivy zelené. Nevěděli jste o tom? Není to totiž běžně známý a dostupný fakt a na balení oliv se to přímo nedočtete (zkušení ale umějí v jednom z éček rozpoznat E 579 nebo E 151, které mění barvu oliv).

Barvení oliv započalo v Americe, kde restaurace a spotřebitelé požadovali krásné černé olivy, stejné velikosti a barvy, aby v pokrmu vypadaly lépe. Pravé černé olivy, které jsou zralejší variantou oliv zelených a sklízejí se zpravidla v prosinci, jsou totiž zbarvené od světle hnědé barvy přes tmavě purpurovou až do černé, ale nebývají černé jako ty, co známe z plechovek a hlavně, chutnají jinak. Skutečné černé olivy jsou poměrně výrazně aromatické, mají plnou chuť a často se prodávají nakládané v bylinkách, v olivovém oleji nebo jen tak v nálevu. Seženete je v každých lepších lahůdkách nebo třeba v Makru. Vyzkoušejte například řeckou odrůdu Calamata nebo italské Ligurian black, budou lahodnější než barvené kolegyně z plechovky;o)

Olivy Calamata
Calamata a další druhy na farmářských trzích v Karlíně
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Marketa Marketa | 9. května 2012 v 16:40 | Reagovat

Konečně jsem poznala rozdíly mezi olivami. Stějně jako u pracovních desek, kde mi to objasnila stránka http://kuchynske-pracovni-desky.cz

2 surpan surpan | E-mail | Web | 19. září 2015 v 17:12 | Reagovat

Díky za informaci, zrovna jse hledal, proč jsou olivy, které momentálně jím, ztmavlé oxidací. Hm, pěkný příběh.

[1]: To je ale trapná reklama.

3 Karin Osinová Karin Osinová | 20. října 2015 v 9:04 | Reagovat

[2]:Pěkný, ale smutný příběh. Díky. A s tou reklamou, souhlas, občas se mi to tu namnoží a všechno nestíhám mazat :-(

4 Nikola Nikola | 23. října 2015 v 19:34 | Reagovat

já v tom tušila nějakou chujovinu :-? njn zelené barvené na tmavo...

5 Karin Osinová Karin Osinová | 28. října 2015 v 17:04 | Reagovat

[4]:Nikolo, to si mě fakt pobavila :-) :-D

6 Kytkovec Kytkovec | E-mail | 20. listopadu 2016 v 17:57 | Reagovat

Díky za článek!
Dnes náhodou jsem na německých olivách přečetl burcující výraz "geschwärtz" a na různých stránkách zjistil, že se ty levné začerňují Fe glukonátem.
Není to hrozná chemie, je to lék anémie. Ale kam se ty začerněné chuťově hrabou na přirozeně hnědé vážené olivy. :-)

7 Karin Osinová Karin Osinová | 22. listopadu 2016 v 22:02 | Reagovat

[6]: Souhlasím a díky za upřesnění.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama