Vítejte na mém blogu s příchutí Itálie - Viva Italia! K jeho založení mě inspirovaly dvě věci, a to zkomolené názvy italských jídel v řadě českých pizzerií a restaurací a především moje vášeň pro vaření a italskou kuchyni. Vaření je pro mě relax, radost a možnost uplatnit svou fantazii. Skoro každý můj recept je originál, který mě napadl díky surovinám, co jsem objevila na trhu nebo v ledničce anebo podle toho, na co jsem měla čas a chuť. A proč mě tak baví Itálie a italská kuchně? Od malička jezdívám pravidelně na různá místa Itálie v létě nebo v zimě na dovolenou a postupem času se mi tato krásná země na jihu Evropy plná dobrého jídla, pití a nálady dostala pod kůži. Miluju nákupy na lokálních trzích, všudypřítomnost čerstvých surovin a vášeň Italů, s níž obhajují svou lokální kuchyni! Nicméně můj blog není jen o těstovinách a pizze. Na mém blogu najdete hromadu receptů na v zásadě jednoduchá jídla z čerstvých surovin a rozhodně hodně polévek a předkrmů, protože to jsou moje nejoblíbenější chody. A jelikož taky ráda cestuju, a to nejen do Itálie, podělím se s Vámi také o zážitky z cest a doporučení, kam se vydat a co zkusit. Takže dobrou chuť.
Mrkněte také na můj instagram - vivaitalia.karin a Facebook - https://www.facebook.com/www.vivaitalia.blog.cz

Slávky na víně s bylinkami

29. května 2011 v 21:09 | Karin |  Ryby a mořské plody
Tahle dobrota je skvělá letní večeře nebo rychlý předkrm. Slávky na fotce jsou čerstvě nasbírané na skalách v Itálii a pochutnali jsme si na nich společně s vínem, na kterém se dělaly a s křupavým italksým pečivem z místního Panificio (pekárny). Ti, co neuctívají mořské plody, si pochutnávali na prosciutto crudo a bresaole ... taky mňam!

Ingredience pro dvě osoby:
1 kg slávek (O,5 až O,7 kg na osobu dle hladu), dobré, suché, bílé víno (2 - 4 dcl), jarní cibulka nebo šalotka
Svazek hladkolisté petrželky, bazalky (možno použít Vaše oblíbené bylinky - pažitka, saturejka, šalvěj), citrón

Příprava:
Slávky očistíme a ty, které jsou otevřené rovnou vyhazujeme. Do hrnce dáme zpěnit cibulku na olivovém oleji a vhodíme zavřené, omyté slávky, podlejeme vínem a šťávou z půlky citrónu a přidáme nasekané bylinky. Dusíme dokud se slávky nezačnou otevírat. Když jsou všechny otevřené (ty, co se neotevřely, vyhodíme), je možné přihodit na kostky nasekaná rajčata (nemusí být) a nechat prohřát. Slávky podáváme se šťávou z vína, bylinek a slávek (pustí ji při přípravě) a s bílým italským pečivem v hlubokém talíři nebo misce - pečivo namáčíme do skělé šťávičky. Variantu s rajčaty lze podávat s těstovinami (al dente!!!). Popíjet můžeme zbylé víno.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 PaťušhQa PaťušhQa | Web | 29. května 2011 v 21:12 | Reagovat

zaujimave dojimave receptury odkial to mas? :-P  :-x  :-!  O_O  [:tired:]  :D  ???  :-|

2 Veronika Dvořáková Veronika Dvořáková | Web | 29. května 2011 v 21:14 | Reagovat

Zajímavý :)

3 Karin T. Karin T. | 29. května 2011 v 22:19 | Reagovat

[1]: Ahoj, díky za komentář. Recepty jsou moje, improvizace v kuchyni podle toho, co mám v ledničce nebo na co mám chuť. Tyhle slávky jsme nasbírali loni na skalách v Itálii a pak jsem je dělala k večeři. Víno a slávky jsou taková klasika.

4 Karin T. Karin T. | 29. května 2011 v 22:20 | Reagovat

[2]: Děkuji:o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama